3 min. čitanja

Nova studija otkrila da se Arktik zakiseljuje do četiri puta brže od drugih oceana

Nova studija otkrila da se Arktik zakiseljuje do četiri puta brže od drugih oceana
Foto: Pixabay/Ilustracija

Znanstvenici su šokirani rezultatima nove studije o brzini zakiseljavanja Arktika jer brzo topljenje morskog leda potiče apsorpciju CO2 - s velikim posljedicama za život u arktičkim morima.

Zakiseljavanje zapadnog Arktika događa se čak tri do četiri puta brže nego u drugim oceanskim bazenima, pokazalo je ovo novo istraživanje.

Ocean, koji inače apsorbira trećinu ukupnog ugljičnog dioksida u atmosferi, postao je kiseliji zbog korištenja fosilnih goriva. Brzi gubitak odnosno topljenje morskog leda u arktičkoj regiji u posljednja tri desetljeća ubrzao je stopu dugotrajne acidifikacije, odnosno zakiseljavanja prema nalazima studije objavljene prošli tjedan u časopisu Science, piše The Guardian.

Znanstvenici s Instituta za polarna i pomorska istraživanja pri Sveučilištu Jimei u Kini i Škole za pomorsku znanost i politiku pri Sveučilištu Delaware u SAD-u kažu kako brzi gubitak morskog leda ustvari izlaže morsku vodu atmosferi, potičući apsorpciju ugljičnog dioksida bržim tempom nego u atlantskom, pacifičkom, indijskom, antarktičkom i subantarktičkom bazenu.

- U drugim oceanskim sustavima, acidifikacija je potaknuta povećanjem atmosferskog ugljičnog dioksida, koji raste brzinom od oko 0,002 promila odnodno 2 ppm (dijelova na milijun) godišnje - rekao je Wei-Jun Cai, stručnjak za morsku kemiju sa Sveučilišta Delaware i jedan od autora rada.

- Trendovi zakiseljavanja obično slijede one predviđene na temelju povećanja ugljičnog dioksida tijekom vremena - rekao je. Ali kad su znanstvenici usporedili podatke prikupljene s Arktika između 1994. i 2020. s oceanskim bazenima drugdje, otkrili su da se zakiseljavanje događa mnogo brže na Arktiku.

- Bili smo prilično šokirani kada smo vidjeli da se zakiseljavanje događa tri do četiri puta brže - rekao je Cai.

Nema lijepih predviđanja ni za budućnost

Ako led nastavi nestajati u zapadnom Arktiku, proces acidifikacije bi se mogao nastaviti intenzivnije tijekom sljedećih nekoliko desetljeća, predviđaju znanstvenici.

Istraživanje je uslijedilo nakon zasebne studije u kolovozu, koja je otkrila da se Arktik zagrijao oko četiri puta više od globalne prosječne stope u posljednje 43 godine. Brže zagrijavanje, poznato kao arktičko pojačanje, povratni je proces potaknut topljenjem morskog leda, što također dovodi do bržeg zakiseljavanja, kažu znanstvenici.

- Otapanje leda smanjuje lužnatost morske vode što opet smanjuje njenu otpornost na zakiseljavanje - rekao je Cai.

Učinak promijenjene kemije morske vode imat će velike posljedice za život u moru, naime, zakiseljavanje oceana prijetnja je koraljnim grebenima.

- U nižim geografskim širinama imate koraljne grebene i ako dodate ugljični dioksid u more stopa zasićenja ugljikom će se povećati i koralji neće rasti - rekao je Cai. Zakiseljavanje naime, smanjuje karbonatne ione potrebne za izgradnju kostura koralja.

- Niži pH ili kiselost morske vode mogao bi utjecati na mnoge sustave, a mogao bi čak učiniti neke metale otrovnijima - dodao je.

- Daleko smo od toga da uistinu znamo kolika je cijena bioloških sustava. Ne znamo koji bi organizmi mogli biti pogođeni. To je nešto što biološka zajednica mora istražit - zaključuje.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Do 2035. Arktik bi mogao ostati bez leda, a najveću korist od toga imat će Rusija i Kina | | Morski HR
Dok klimatolozi strepe zbog sve intenzivnijeg topljenja leda na Arktiku, Rusija i Kina planiraju proširenje svoje brodske infrastrukture jer sve je izglednije da bi arktička brodska ruta mogla postati
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.