1 min. čitanja

JOŠ JEDNA ŽRTVA BRODSKOG PROPELERA Teško ozlijeđenoj kornjači nije se moglo pomoći

JOŠ JEDNA ŽRTVA BRODSKOG PROPELERA Teško ozlijeđenoj kornjači nije se moglo pomoći
Foto: Institut Plavi svijet

MALI LOŠINJ – Institut Plavi svijet objavio je jučer tužnu vijest o uginuću zaštićene glavate želve kod Malog Lošinja. Upozorili su stoga osobe za timunom na nešto vrlo važno.

Jučer u večernjim satima dojavljeno nam je opažanje ozlijeđene glavate želve u blizini otočića Koludarca, Mali Lošinj.

Radilo se o dubokoj ozljedi oklopa uzrokovanoj udarcem brodskog propelera. Unatoč brzoj reakciji i pokušajima saniranja ozljede kornjača je uslijed težine istih uginula ubrzo po zaprimanju u oporavilište.

Stoga ovim putem pozivamo na dodatan oprez i prilagođavanje brzine prilikom upravljanja plovilima kako bi uspjeli izbjeći morske kornjače na površini mora.

Akcije spašavanja ozlijeđenih jedinki morskih kornjača odvijaju se uz financijsku podršku projekta “Unapređenje i povećanje kapaciteta oporavilišta za morske kornjače na Lošinju” (KK.06.5.2.04.0004) sufinanciranog iz programa Konkurentnost i kohezija europskih strukturnih i investicijskih fondova, poručuju iz Plavog svijeta.

Na području Hrvatske obitava 6 zavičajnih vrsta kornjača i jedna invazivna strana vrsta s dvije podvrste. Sve zavičajne vrste su strogo zaštićene sukladno Zakonu o zaštiti prirode.

Od morskih kornjača, u Jadranu je najčešća glavata želva, a sjeverni Jadran predstavlja jedno od najznačajnijih područja ishrane ove vrste. Preostale dvije vrste samo su povremeni posjetitelji. Sve vrste morskih kornjača ugrožene su stradavanjem slučajnim ulovom u mreže stajaćice te raznim onečišćenjima, poput ovakvog žalosnog slučaja

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

MEĐUNARODNI JE DAN KORNJAČA U Hrvatskoj je 6 vrsta, od čega 3 morske – Izuzetno su ugrožene!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.