1 min. čitanja

Jeste li znali da je 1812. godine Rusija u Kaliforniji osnovala koloniju?

Jeste li znali da je 1812. godine Rusija u Kaliforniji osnovala koloniju?
Foto: Wikimedia / Ilustracija

SVIJET - U doba kada se Napoleon Bonaparte spremao napasti Rusko Carstvo, ono je osnivalo kolonije u Kaliforniji i na Havajima. Njihov je značaj bio gospodarskog karaktera, ponajprije trgovinskog, ali i u proizvodnji hrane za opskrbu ruskih naselja na Aljasci.

Na današnji dan 1812. godine Rusko je Carstvo osnovalo koloniju u Kaliforniji. Podsjetimo, u to je doba cijela Aljaska pripadala Rusiji, a njeno širenje se nastavljalo južno prema Meksiku. Istovremeno su Španjolci prodirali s juga osnivajući misije San Diego, Los Angeles, Santa Barbara i ostale.

Ruska kolonija u Kaliforniji zvala se Krepost Ross ('krepost' na ruskom znači tvrđava), a danas se to mjesto naziva Fort Ross i nalazi se u okrugu Sonoma sjeverno od San Francisca. Značaj kolonije bio je gospodarski, ponajprije zbog trgovine krznom, ali i zbog proizvodnje hrane u svrhu opskrbe ruskih naselja na Aljasci.

Naknadno su pronađeni alternativni putovi opskrbe Aljaske hranom (preko Vancouvera) pa je kolonija sredinom 19. stoljeća za 30.000 dolara prodana privatniku Johnu Sutteru.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Na današnji dan 1899. godine Njemačka kupila nekoliko tisuća otoka na Tihom oceanu | | Morski HR
Nakon što su im amerikanci preoteli Filipine Španjolci su se odlučili riješiti otoka na Tihom oceanu, Njemačka nije željela propustiti priliku. Dana 12. veljače Njemačko Carstvo sklopilo sporazum sa

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.