1 min. čitanja

Na današnji dan 1899. godine Njemačka kupila nekoliko tisuća otoka na Tihom oceanu

Na današnji dan 1899. godine Njemačka kupila nekoliko tisuća otoka na Tihom oceanu

Nakon što su im amerikanci preoteli Filipine Španjolci su se odlučili riješiti otoka na Tihom oceanu, Njemačka nije željela propustiti priliku.

Dana 12. veljače Njemačko Carstvo sklopilo sporazum sa Španjolskom, kojim je dobilo u posjed brojne otoke u Tihom oceanu. Za te otoke Nijemci su isplatili Španjolcima svotu od 17 milijuna zlatnih maraka, što je odgovaralo iznosu od 25 milijuna tadašnjih španjolskih peseta, piše povijest.hr.

Što je nagnalo Nijemce da kupuju otoke na dalekom Tihom oceanu? Naime, Njemačko je Carstvo u to doba provodilo ubrzanu kolonijalnu politiku. U pogledu kolonija, Nijemci su kasnili za glavnim svjetskim kolonijalnim silama – Velikom Britanijom i Francuskom. Zapravo, dugo je godina njemački kancelar Bismarck bio protiv osvajanja kolonija, i to iz više razloga (jedan od njih bilo je to što ih je smatrao većim opterećenjem nego korišću). Tek je potkraj Bismarckovog mandata Njemačka počela nabavljati kolonije. Zanimljivo je da joj je prva kolonija bila na Novoj Gvineji – upravo na obali Tihog oceana.

Dakako, interes je Nijemaca bio proširiti taj posjed na Tihom oceanu. Prilika se pojavila kad su Španjolci izgubili 1898. godine rat protiv SAD-a. Amerikanci su tom pobjedom preoteli Španjolcima Filipine. Na to je Španjolska odlučila riješiti se ostatka otoka na Tihom oceanu, jer su joj postali neisplativi. Nijemci su kupili Marijansko i Karolinsko otočje. Radilo se o ogromnom broju otoka, čak nekoliko tisuća, ali su oni bili tako sitni da nisu davali osobito velik zemljišni teritorij (niti 120.000 hektara).

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.