2 min. čitanja

IZ POTOPLJENOG BRODA Preklopni sunčani satovi iz Nürnberga

IZ POTOPLJENOG BRODA Preklopni sunčani satovi iz Nürnberga
Foto: R. Mosković / Muzej grada Šibenika

ŠIBENIK – Pisali smo već o brodolomu Mijoka. Fascinantno blago s potopljenog broda kod Murtera može ispričati čitavu knjigu priča. Jedna od njih su i mali preklopni sunčani satovi porijeklom iz Nürnberga, koji su se nalazili u teretnom prostoru.

U Nürnbergu od 1480-ih počinju djelovati majstori koji proizvode kompase i preklopne sunčane satove, a u 16. i 17. stoljeću grad postaje glavni centar za njihovu izradu i trgovinu, piše Muzej Grada Šibenika.

Preklopni sunčani satovi bili su prijenosni pokazivači vremena, a izrađivani su od bjelokosti te ukrašeni gravurama i oslikavanjem ili umetnuti u mjedena kućišta, ukrašena cizeliranjem i pozlatom. Bili su sastavljeni od dviju pločica koje bi se otvarale pod pravim kutom. Na donjoj je pločici horizontalni brojčanik i ugrađeni kompas, na gornjoj vertikalni brojčanik i drugi sadržaji, a između je bio razapet konopčić, gnomon ili indikator, koji je bacao sjenu na brojčanik. Uređaj bi pokazivao ispravno lokalno vrijeme samo kada je s pomoću ugrađenog kompasa bio orijentiran prema sjeveru, a gnomon bio namješten pod kutom odgovarajuće latitude (zemljopisna širina). Izrađivali su se i kao višenamjenski uređaji s dodacima, poput ruže vjetrova, volvella za preračunavanje lunarnog u solarni sistem, tablicama s latitudama većih europskih gradova ili za određivanje položaja sunca u zodijaku.

Od 1550. do 1700. njihovom se izradom u Nürnbergu bave obitelji Karner, Lesel, Miller, Reinmann, Troschel i Tucher, s vlastitim oznakama za potvrdu kvalitete. Na osnovi njih identificirani su i satovi s Mijoke. Četvrtasti satovi od bjelokosti i drva pripadali su proizvodnji Hansa Millera, proizvođača kompasa i malih preklopnih satova, koji je djelovao je od 1601. do 1620.godine, a proizvode je označavao vlastitim imenom ili potkovom. Satovi od bjelokosti u mjedenim srcolikim i ovalnim kućištima bili su ukrašeni pozlatom i gravurama koji su simbolizirali prolaznost vremena i neizbježnu smrt. Prema oznakama rozeta i ljiljana ovi se satovi pripisuju Leonhartu Milleru, majstoru s kraja 16. i početka 17. stoljeća.

Sat u okruglom mjedenom kućištu sadržavao je latinske natpise. Duž bočne strane tekao je natpis: DEVS · VITAE · NOSTRAE · TERMINVS · EST (Bog je kraj našeg života.), a na dnu je bila uputa za uporabu: COMPASSVS · PROPE FERRVM · NE · RECTE · ASSIGNARE · POTEST (Kompas u blizini željeza ne pokazuje ispravan smjer.). Prema oznaci u obliku okrunjene zmije vezuje se uz rad majstora Hansa Tuchera (Ducher) III. (1549. – 1632.).

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

BRODOLOM MIJOKA Probuđena tajna murterskog mora
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.