2 min. čitanja

Franković na temu novog Zakona o turizmu: "Ne smijemo dozvoliti da kapital pobijedi demografiju!"

Franković na temu novog Zakona o turizmu: "Ne smijemo dozvoliti da kapital pobijedi demografiju!"
Foto: Grad Dubrovnik

DUBROVNIK - Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je u utorak, 3. listopada konferenciju za medije na temu novog Zakona o turizmu i planova lokalne samouprave za smanjenje trenda rasta broja apartmana na području Dubrovnika.

Osnovni cilj je omogućiti priuštivo stanovanje te osigurati smanjenja iseljavanja, stambeno zbrinjavanja mladih, naseljavanja deficitarnim kadrom i povećanje radne mobilnosti.

- Ne smijemo dozvoliti da kapital pobijedi demografiju, to je ključno - poručio je.

Franković: “Dubrovnik će prvi u Hrvatskoj zabraniti nove apartmane!”
Grad Dubrovnik prvi je u Hrvatskoj odlučio ograničiti daljnje širenje apartmana, ali će prvi ići i na smanjivanje broja kreveta u privatnom smještaju. Cilj je smanjiti broj kreveta koji se trenutačno iznajmljuju za 30 posto, potvrdio je za 24 sata gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković. Dubrovnik…

O postojećoj ponudi na tržištu, kazao je kako je u Dubrovniku u ovom trenutku 48 tisuća kreveta, od čega samo 12 tisuća otpada na hotelski smještaj, a u sve ostalo spadaju različite kategorije privatnog smještaja. Naglasio je kako Grad Dubrovnik ne može oduzimati stečena prava.

- Moramo paziti na negativne nuspojave turizma kako ne bi ugrozile kvalitetu života naših sugrađana. Mjera je ključ. Posljednjim izmjenama i dopunama GUP-a riješili smo pitanje apartmana u stambenim objektima. Za to se ne mogu više dobivati građevinske dozvole. Ono što nam je ostalo kao problem je tržište. S jedne strane je tržište koje generira kapital, a s druge strane mlada osoba koja želi imati stan u našem gradu, no vrlo teško može doći do njega jer gubi tržišnu utakmicu - naglasio je Franković.

U skoroj budućnosti najavio je rekategorizaciju smještajnih kapaciteta kako bi se utvrdio standard i kvalitetu, za što je potrebno izmijeniti određene zakonske akte. S obzirom na to kako je trend povećanja broja apartmanskih jedinica u izravnoj korelaciji s trendom opadanja stanovnika, izradit će se pravne mjere kojima bi se reguliralo kratkotrajno iznajmljivanje po uzoru na neke druge europske gradove, primjerice Barcelonu. Kako bi se izbjegle poteškoće u provedbi novih mjera, iste je potrebno izraditi zajedno s Planom nosivog kapaciteta.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.