2 min. čitanja

EU PROJEKT U punom jeku radovi na izgradnji spojnog cjevovoda Umag-Savudrija

EU PROJEKT U punom jeku radovi na izgradnji spojnog cjevovoda Umag-Savudrija
Foto: Grad Umag

UMAG – Na području Grada Umaga u tijeku je najveći EU projekt aglomeracije ikad pokrenut na ovom području, a čiji je cilj izgradnja sustava pročišćavanja otpadnih voda u 25 naselja. U planu je izgradnja 50 kilometara kanalizacijske mreže uz uređaj za pročišćavanje otpadnih voda 3. stupnja pročišćavanja.

Projekt „Poboljšanje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeracijama Umag – Savudrija – Novigrad“, vrijedan je 557 milijuna kuna, od čega 71% neto vrijednosti čine bespovratna sredstva Europske unije, a preostalih 29% u jednakim udjelima financiraju Republika Hrvatska, Hrvatske vode i 6. MAJ ODVODNJA d.o.o.

U okviru navedenog projekta u planu je novogradnja i rekonstrukcija sustava odvodnje Savudrija – Umag, izgradnja spojnog cjevovoda Savudrija – Umag na UPOV Umag i ispust uređaja te projektiranje, izgradnja i probni rad UPOV-a Umag.

Trenutačno traju radovi na izgradnji spojnog cjevovoda Umag-Savudrija. Radovi se provode na više lokacija, i to na području turističkog naselja Stella Maris, gdje se gradi crpna stanica „Stella Maris” zajedno s pripadajućim tlačnim cjevovodom i havarijskim ispustom. Radovi na crpnoj stanici izvode se u otežanim uvjetima zbog dubine iskopa građevinske jame od gotovo 5 metara ispod razine morske vode. Ujedno, radovi se izvode na županijskoj cesti ŽC5214 na dionici Katoro-Zambratija te na kopnenoj dionici glavnog ispusta novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Umag.

U okviru proširenja postojećeg kanalizacijskog sustava izvode se radovi na izgradnji glavnih kolektora na državnoj cesti D75 dionica Sveta Marija na Krasu – Ungarija, na lokalnoj cesti LC 50005 dionica Valica-Barboj -Soši te na LC 50006 dionica Vilanija – Citovija. U tijeku je i izgradnja kanalizacijske mreže u naseljima Fratrici, Dolinci, Vilanija, Valfontane i dijelu naselja Sarbarica.

Osim na kolektorima, izvode se radovi i na crpnim stanicama Valfonatane, Valica I, Valica II, Barboj, Sarbarica, Petrovija i Kanegra te na havarijskim ispustima Špina i Pelegrin.

U siječnju je predan zahtjev za ishođenje građevinske dozvole za novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Umag, kapaciteta 59.000 ES, III. stupnja pročišćavanja. Nakon izgradnje novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Umag na novoj lokaciji, postojeći uređaji za pročišćavanje otpadnih voda u Umagu i Savudriji odlaze u povijest, priopćili su iz Grada Umaga.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.