3 min. čitanja

DOZNAJEMO DETALJE Potraga za nestalim švicarskim roniocem do sad nije dala rezultata

DOZNAJEMO DETALJE Potraga za nestalim švicarskim roniocem do sad nije dala rezultata
Foto: Rene Cipovec

STARIGRAD/PAKLENICA - Intenzivna potraga za švicarskim speleoroniocem koji je nestao 23. kolovoza na predjelu mjesta Modrič kod špilje Zečica, dok je ronio u podvodnoj špilji, zasad nije dala nikakve rezultate. Ronioci Državne intervencijske postrojbe su se povukli, a kako doznajemo, u četvrtak će krenuti ponovna pretraga i detaljno češljanje terena.

- Teško je pronaći ikoga, jer su struje jake, a vidljivost gotovo nula - kazao je za Morski HR voditelj ronilačke skupine koja sudjeluje u potrazi, Rene Cipovec. koji nam je detaljno prepričao čitavu situaciju.

Unatoč pomoći autonomne podvodne ronilice Remus 100 iz sastava Hrvatske ratne mornarice koja je na teren upućena u srijedu, čiji je domet potrage 30-ak metara uokolo, nažalost do sada potraga tapka u mjestu. Cipovec kaže i kako su brojne nelogičnosti koje prate ovaj incident.

Rene Cipovec

Dva Slovenca u pratnji ronila s bocama zraka, a Švicarac s rebreatherom, pa je ostao sam

- Tri ronioca su zaronila na lokaciju. Ronjenje nije regulirano. Ulaz u speleobjekt se nalazi na 8 metara dubine. I svaki rekreativni ronioc može zaroniti i vidjeti ulaz u spilju i ući nekoliko metara.

Pravilnik o ronjenju je nejasan i po meni iz prošlog stoljeća. Razvojem ronilačke aktivnosti, došli smo do nekih novih aparata, poput rebreathera (zatvoreni krug disanja), koji ima autonomiju 5-6 sati ronjenja. Mi kad smo došli na teren, uzeli smo podatke od sudionika incidenta, dva slovenska ronioca. Po našim saznanjima, njih dvojica su ronila sa bocama sa zrakom a nestali Švicarac je ronio s dva rebreathera, s mogućnošću 10 sati autonomnog ronjenja - pojašnjava Cipovec.

U četvrtak nova, detaljna potraga - Pretraženo 300 od 1250 m špilje, koja nema zračnih džepova

- U takvim situacijama kad nestane ronioc, drugi ronioc je u šoku. Tu treba pristupiti ozbiljnije, izdvojiti opremu i ronioca, i to je posao policije. Mi nažalost još nemamo kompletnu informaciju. Sve koje smo imali i koje ćemo imati, izuzet ćemo i staviti na stranu. Krećemo u četvrtak od nule, s tim da se kontaktirao proizvođač opreme koju je unesrećeni nosio. Svaki rebreather ima crnu kutiju i mi ćemo ući u uređaj. Tu informaciju smo odmah podijelili s policijom, te smo ih spojili s proizvođačem da u slučaju pronalaska, policija može pristupiti crnoj kutiji i da se vide svi profili ronjenja.

U trenutku dojave, digli su se HGSS i njihova ingerencija za speleoobjekte te pozvali svoje tehničke ronioce koji su ušli do 300 metara u speleoobjekt koji je dugačak 1250 metara. Poznato je da je objekt do dubine 43 metra, nema zračnih džepova i u trenutku incidenta nije bilo većih zračnih strujanja, dakle nije vrulja radila - pojasnio nam je voditelj ronilačke skupine Rene Cipovec.

Novooformljena skupina civilne zaštite izlazi na teren u četvrtak i ponovno će pristupiti pretraživanju, tehničkim roniocima, sonarom i najmodernijom opremom koju posjeduju hrvatski i slovenski specijalni speleoronioci. Očekuje se da će se pretražiti čitav speleoobjekt, nakon čega bi trebalo biti jasnije gdje je nestao iskusni švicarski speleoronilac.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Morske struje i slaba vidljivost otežavaju potragu za nestalim speleoroniocem | | Morski HR
Nastavlja se potraga za jednim od najpoznatijih svjetskih speleoronioca, 48-godišnjim Švicarcem koji je prekjučer nestao prilikom ronjenja u Velebitskom kanalu, na području mjesta Modrič kod špilje
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.