4 min. čitanja

Domarica NP Paklenica o ugrizu poskoka: "Ovo je nacionalni, a ne gradski park i laž je da nema znakova upozorenja!"

Domarica NP Paklenica o ugrizu poskoka: "Ovo je nacionalni, a ne gradski park i laž je da nema znakova upozorenja!"
Foto: Čitateljica

Šestogodišnjeg dječaka Thibautsa iz Belgije je prije pet dana ugrizao poskok dok je s obitelji šetao Nacionalnim parkom Paklenica. Otac ga je nosio na ramenima što se pokazalo kao jedan od poteza koji mu je spasio život. Da je hodao, krv bi brže kolala te bi se otrov brže širio njegovim tijelom. Dječaku su u zadarskoj bolnici ubrizgali protuotrov i on se oporavlja. No, roditelji žele upozoriti druge turiste na opasnost koje ni oni sami nisu bili svjesni. No, je li baš tako? Doznajemo da nipošto nije!

Roditelji, naime, ističu da nigdje nisu uočili znakove koji bi ih upozorili na ovako nešto. Ipak, ispada da roditelji nisu dovoljno gledali kud šeću ili pak nisu pazili na vlastito dijete, jer ako ičega ne nedostaje u NP Paklenica, to su znakovi.

Redakciji Morskog HR javila se domarica planinarskog doma Paklenica Irena Šaran, koja želi demantirati navode koji izlaze u medijima kao činjenica, a to nipošto nije.

Na više mjesta istaknuta zabrana silaska sa staza

- Kao domarica planinarskog doma Paklenica, moram reagirati na vijest o belgijskom dječaku kojeg je ugrizao poskok. Vidim da roditelji krive park, i govore da ih nitko nije upozorio, no ono što je jako bitno, na više mjesta u parku je napisana zabrana silaska sa staza.

S obzirom da je to nacionalni park, a ne gradski park, jasno je da se tih pravila svatko treba pridržavati, jer, iako su staze napravljene da ljudi mogu uživati u netaknutoj prirodi, isto tako je park proglašen da se ta netaknuta priroda i zaštiti od ljudi.

Nadalje, svatko tko kupi ulaznicu u Nacionalnom parku, na samoj ulaznici će vidjeti osnovna pravila ponašanja u parku, koja nisu pisana tekstom, već su piktogrami koje može shvatiti i malo dijete.

U ovoj konkretnoj situaciji, nacionalni park je učinio sve da upozori posjetitelje na pravila ponašanja, koja su određena baš radi sigurnosti posjetitelja parka.

U prilogu imate fotografiju ulaznice parka, te fotografiju velike ploče s uputama na samom ulazu u park.

Ne zaboravimo i još jedan detalj. Put kroz kanjon je širok, uredan, a oko staze je raslinje potkresano, tako da, kad si na stazi, nema grane na koju se možeš uhvatiti. Očito je da su sišli sa staze - kazala je za Morski HR Šaran.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Dječaka (6) iz Belgije ugrizao poskok u NP Paklenica - Uhvatio se za granu, nije vidio da je na njoj zmija
Ravnateljica Nacionalnog parka Paklenica, Natalija Andačić, za RTL Danas je istaknula kako su ugrizi otrovnica izuzetno rijetki. ‘Sjećamo se samo jednog slučaja da je poskok ugrizao posjetitelja parka u posljednjih dvadesetak godina’, kazala je. Šestogodišnjeg dječaka Thibautsa iz Belgije je prije…
Liječnici o spašenoj rodilji s Paklenice: “Ne drži vodu da nije znala kako je trudna” - HGSS: “Mogla je iskrvariti!”
Hrvatska gorska služba spašavanja u subotu poslijepodne pomogla stranoj državljanki pri porodu u objektu Lugarnica u Nacionalnom parku Paklenica. Naime, majka i novorođenče su sigurno prebačeni u kanjon, uključeno je bilo sedam članova HGSS-a, tim HMP-a i liječnica, a cijelu priču bizarnom čini činj…
VIŠE SREĆE NEGO PAMETI Turistkinja se popela na Velebit, pa rodila - Morao je spašavati HGSS!
Već redovito svjedočimo sumraku pameti pojedinaca koji se potpuno nepripremljeni odluče odveslati do nekog otoka ili se popeti samo tu na obližnju planinu. Ili ih otpuše bura, ili se polome ili pogube na planini, no jedna turistkinja je Darwinov pobjednik ovog tjedna! Otišla je na Velebit u visokom…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.