3 min. čitanja

Hrvatski znanstvenici osmislili aplikaciju za prepoznavanje i dojavu nalaza meduza i rebraša na Jadranu

Hrvatski znanstvenici osmislili aplikaciju za prepoznavanje i dojavu nalaza meduza i rebraša na Jadranu
Foto: IZOR

Već nekoliko godina duž zapadne obale Istre, viđaju se guste skupine rebraša koji su u Jadran stigli balastnim vodama velikih brodova. Osim rebraša, ribarima pri gospodarskom ribolovu probleme stvaraju i meduze, osobito u toplijem dijelu godine. Masovna pojava ovakvih organizama za posljedicu može imati štetan utjecaj na morski ekosustav i ribarstvo kao gospodarsku granu. Kako bi se intenziviralo praćenje takvih vrsta znanstvenici su osmislili aplikaciju za unos i slanje podataka o uočenim želatinoznim organizmima.

Rebraš (Mnemiopsis leidyi), poznat kao „morski orah“, porijeklom je iz suptropskih estuarija duž zapadnoatlantske obale i smatra se jednom od globalno najpoznatijih unesenih akvatičkih vrsta s potvrđenim štetnim utjecajima na morski ekosustav i ribarstvo kao gospodarsku granu. Kada je 80-ih godina balastnim vodama stigao u Crno more doprinio je nezapamćenom kolapsu populacije inćuna, a ribarska industrija se još i danas nije u potpunosti oporavila.

- Ovaj se rebraš od 2016. godine počeo masovno pojavljivati u zaljevima, lagunama i otvorenim vodama sjevernog Jadrana, a pojedinačni primjerci su pronađeni i južnije - pojasnila je dr.sc. Olja Vidjak s Instituta za oceanografiju i ribarstvo koji provodi projekt „Praćenje dinamike i utjecaja invazivne vrste rebraša Mnemiopsis leidyi na ribolovnim područjima sjevernog Jadrana“, a financira ga Ministarstvo poljoprivrede RH u sklopu Mjere I.13. Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo.

- Važnu ulogu u ovom Projektu imaju ribari, kao ključni sudionici pogođenog sektora. Oni imaju direktna saznanja o pojavi želatinoznih organizama na ribolovnim područjima te prvi uočavaju eventualne posljedice na količinu i kvalitetu ribe“ dodala je dr. Vidjak. U okviru Projekta razvijena je besplatna aplikacija RebrashNET putem koje je na jednostavan način moguće poslati dojave o lokaciji i brojnosti rebraša M. leidyi, ali i ostalih želatinoznih vrsta. „Fotografije uočenih organizama s njihovom točnom lokacijom poslane putem aplikacije RebrashNET dugoročno nam omogućavaju bržu i realniju procjenu opsega zahvaćenih ribolovnih područja - kazala je dr. Vidjak.

Svi dobiveni podaci se pohranjuju u bazu Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, a rezultati provedenih analiza bit će dostupni znanstvenoj zajednici, javnosti i odgovornim institucijama. Očekujemo da će saznanja iz ovog Projekta dobivena suradnjom znanstvenika, ribara i svih građana koji žele putem aplikacije dojavljivati ovakva iskustva, olakšati izradu buduće nacionalne strategije usmjerene na suzbijanje posljedica ovakvih invazija.

Aplikacija RebrashNET nalazi se OVDJE.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.