1 min. čitanja

Ježinci, male bodljikave dekoracije akvarija

Ježinci, male bodljikave dekoracije akvarija
Foto: Aquarium Pula

Razred su bodljikaša, najčešće okruglasta, rjeđe srcasta ili pločasta tijela s gornje strane prekrivena pomičnim bodljama.

S donje strane tijela imaju usta u kojima se nalazi 5 zubića. Oko usta se nalazi i 5 pari usnih nožica koje služe kao kemijska osjetila za izbor hrane. Tu se nalazi i 5 busenastih struktura koje služe za disanje. U 5 pravilnih dvoredova kroz rupice u pločicama prolaze prionljive nožice uz pomoć čijih se ljepljivih vrškova ježinci hvataju za podlogu. Dvoredovi završavaju na gornjoj (vršnoj) strani s jednom osjetnom nožicom. Na površini tijela se nalaze mnogobrojni sitni privjesci štipaljke. Crijevni otvor nalazi se s gornje strane.

Nastanjuju kamenita i pješčana dna, livade morskih cvjetnica. Hrane se algama i uginulim organizmima koje nanose morske struje, pretežno su biljojedi, ali postoje i grabežljive vrste.

Kao i u svom prirodnom okruženju, ježinci pokazuju slično “dekorativno” ponašanje i u akvariju. Da bi se pokrili, koriste školjke, kamenje, ali i žive organizme poput algi, spužvi, plaštenjaka i jaja morskih mačaka.

Iako nije još u potpunosti jasan razlog pokrivanju, pretpostavlja se da je to, u prvom redu, zaštita od UV zračenja. Osim toga, služi im i kao obrana od grabežljivaca, te zaštita od isušivanja pri nepovoljnim uvjetima, objašnjavaju stručnjaci iz pulskog akvarija.

Smatra se, također, da razlozi za prekrivanje variraju među različitim vrstama morskih ježeva. U postavljanju pokrivala, pomažu im nožice vodožilnog sustava. Nožice se izdužuju dok ne nađu prigodan objekt te ga zatim približe i namjeste na bodlje, objasnili su iz pulskog akvarija.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.