3 min. čitanja

Vlada usvojila Nacrt Odluke o uspostavi snaga za brzi odgovor NATO-a

Vlada usvojila Nacrt Odluke o uspostavi snaga za brzi odgovor NATO-a
FOTO: MORH/HRM//M. Čobanović

Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj u četvrtak 24. veljače 2022. godine usvojila je Nacrt prijedloga Odluke o deklariranju Oružanih snaga Republike Hrvatske u okviru združenih snaga visoke spremnosti iz sastava snaga za “Brzi odgovor” NATO-a, piropćilo je Ministarstvo obrane.

Ministar obrane Mario Banožić podsjetio je kako je Odluka o uspostavi snaga za “Brzi odgovor” NATO-a usvojena još 2002. godine na summitu NATO-a u Pragu, a na summitu NATO-a u Walesu 2014. godine usvojena je odluka o uspostavi Združenih snaga visoke spremnosti NATO-a. Dodao je kako je razina spremnosti snaga u stupnju pripravnosti unutar nekoliko dana.

– Republika Hrvatska je radi doprinosa euroatlantskoj sigurnosti prepoznala važnost aktivnog sudjelovanja u Združenim snagama visoke spremnosti te u skladu s mogućnostima deklarira snage za njihov sastav. Stoga je na prijedlog Vlade Republike Hrvatske 2015. godine Hrvatski sabor donio odluku o mogućnosti angažiranja snaga u okviru Združenih snaga visoke spremnosti iz sastava snaga za brzi odgovor NATO-a – rekao je Banožić.

OPASNOST IZ SREDOZEMLJA Ruske krstarice pozicionirane za sukob sa skupinama nosača NATO-a

– U Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru Oružanih snaga provedena je raščlamba mogućnosti deklariranja snaga. U skladu s time, ovom Odlukom predlaže se deklariranje do deset pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske za angažiranje u okviru Združenih snaga visoke spremnosti iz sastava snaga za brzi odgovor NATO-a u 2022. i 2023. godini – istaknuo je ministar.

Navedeno deklariranje u skladu je s nacionalnim interesima Republike Hrvatske, kao odgovorne članice NATO-a koja nastavlja graditi međunarodnu vjerodostojnost te aktivno pridonosi kolektivnoj obrani Saveza i sigurnosti euroatlantskog područja.

Vlada je prihvatila Nacrt prijedloga odluke i dostavit će je predsjedniku Republike na donošenje.

Premijer Plenković obavijestio predsjednika Milanovića o stavovima Vlade i predložio sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

Nazvao sam i predsjednika Milanovića, obavijestio ga o stavovima Vlade. Njih možemo sažeti još jednom u pet točaka: prvo je najoštrija osuda ničim izazvane ruske agresije na Ukrajinu i na njen suverenitet, te poziv Rusiji da odmah prestane s vojnim napadom.

Također, puna solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom, podržavanje paketa sankcija na sastanku Europske unije večeras te spremnost Hrvatske da humanitarno i tehničko pomogne Ukrajini i mogućnost da prihvati ukrajinske izbjeglice.

Ujedno sam izrazio i spremnost Vlade i moju osobno da se, s obzirom na ove okolnosti, održi i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Što se mene tiče taj sastanak može biti već sutra.

U svakom slučaju, hrvatska Vlada i sve nadležne službe učinit će sve da Hrvatska funkcionira normalno, a da u političkim i daljnjim nastupima vrlo jasno govorimo o onome što se počelo događati jutros od ranih sati s ovom nezapamćenom, neviđenom i neopravdanom agresijom Rusije na Ukrajinu”, poručio je predsjednik Vlade.

Prijedlog odluke o upućivanju žurne pomoći Ukrajini

Državna služba Ukrajine za izvanredne situacije je od međunarodnih institucija i veleposlanstava država članica Europske unije zatražila pomoć. Kao izraz solidarnosti, Vlada Republike Hrvatske upućuje žurnu pomoć Ukrajini iz raspoloživih zaliha Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva zdravstva, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Hrvatske vatrogasne zajednice i to u obliku robe i opreme navedene u predmetnoj Odluci – istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ministarstvo unutarnjih poslova – Ravnateljstvo civilne zaštite i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova bit će zaduženi za organiziranje slanja žurne pomoći.

Ministar Božinović istaknuo je da Vlada RH izražava spremnost u pružanju pomoći Ukrajini i u poslovima razminiranja.

– Ukupna vrijednost žurne pomoći iznosi 9.105.866 kuna – zaključio je potpredsjednik Božinović, a Vlada je predloženu Odluku o upućivanju žurne pomoći Ukrajini jednoglasno prihvatila.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Predsjednik Milanović oštro osudio napad na Ukrajinu i sazvao hitan sastanak s čelnicima Oružanih snaga
RUSIJA NAPALA UKRAJINU Granatiraju više gradova, izvršili i desant s mora!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.