1 min. čitanja

Vlada donijela Odluku o dodjeli koncesije na pomorskom dobru u svrhu polaganja i korištenja podmorskih kabela

Vlada donijela Odluku o dodjeli koncesije na pomorskom dobru u svrhu polaganja i korištenja podmorskih kabela
Foto: Hrvoje Krstulović

Vlada je na sjednici donijela izmjenu Odluke o dodjeli koncesije na pomorskom dobru u svrhu polaganja i gospodarskog korištenja podmorskih kabela od 110 kV i 35 kV.

Stalni dio koncesijske naknade određuje se ovisno o tome radi li se o jednožilnim (0,27 EUR po metru kvadratnom zauzetog pomorskog dobra) ili trožilnim energetskim kabelima (0,66 EUR po metru kvadratnom zauzetog pomorskog dobra).

Ukupni iznos koncesijske naknade prema novom načinu izračuna iznosi 87.638,63 EUR.

Trgovačko društvo Hrvatski operator prijenosnog sustava d.d. jedini je operator elektroenergetskog prijenosnog sustava u Republici Hrvatskoj i vlasnik cjelokupne hrvatske prijenosne mreže. Posjeduje dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti prijenosa električne energije kao regulirane javne usluge, te je u obvezi održavati podmorske kabele koji predstavljaju tzv. kritičnu infrastrukturu kako bi stanovnici i gospodarstva hrvatskih otoka imali pouzdanu opskrbu električnom energijom uz minimalne troškove i brigu o očuvanju okoliša.

Održavanjem podmorskih kabela koji čine predmet koncesije Hrvatski operator prijenosnog sustava d.d. ne ostvaruje dodatne ekonomske koristi već ispunjava svoju temeljnu zadaću pouzdanog prijenosa električne energije.

Odluku o dodjeli koncesije na pomorskom dobru u svrhu polaganja i gospodarskog korištenja podmorskih 110 kV i 35 kV kabela donio je zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske na sjednici održanoj 7. lipnja 1996. godine na temelju članka 80. Ustava Republike Hrvatske i članka 62. stavka 3. Pomorskog Zakonika te je Ugovor o koncesiji potpisao tadašnji predsjednik Sabora, a koncesija je dana na razdoblje od 40 godina.

Naime, Pomorski zakonik, koji je važio u to doba, propisivao je da koncesiju na pomorskom dobru na razdoblje duže od 33 godine daje Sabor Republike Hrvatske.

U međuvremenu su se propisi koji uređuju pitanje pomorskog dobra u bitnom izmijenili te sukladno važećem Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama Hrvatski sabor više nije nadležan za davanje koncesije na pomorskom dobru, već samo daje suglasnost ukoliko se koncesija daje na razdoblje duže od 50 godina.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.