2 min. čitanja

Primorac apelira na odgovorno utvrđivanje cijena - Njihova trenutna razina, pogotovo na Jadranu, odjeknula je negativno

Primorac apelira na odgovorno utvrđivanje cijena - Njihova trenutna razina, pogotovo na Jadranu, odjeknula je negativno
Foto: Pexels/Pixabay

Ministar financija Marko Primorac još je jednom apelirao na sve poslovne subjekte da odgovorno utvrđuju cijene, jer njihova trenutna razina, pogotovo na Jadranu, negativno je odjeknula i među pojedinim stranim gospodarstvenicima, a može negativno utjecati i na buduće dolaske turista.

Prema u petak objavljenoj prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku, stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena indeksom potrošačkih cijena, usporila je u lipnju na 7,7 posto na godišnjoj razini, što predstavlja usporavanje inflacije sedmi mjesec zaredom te najnižu stopu inflacije od ožujka lani. No, godišnja stopa inflacije smanjila se tek za 0,2 postotna boda, s obzirom da je u svibnju iznosila 7,9 posto.

Tako, iako lipanjski podaci ukazuju na nastavak trenda smanjivanja inflatornih pritisaka, Primorac je ocijenio da je snaga tog usporavanja "nešto što je moglo biti puno bolje".

- Apeliramo na sve poslovne subjekte, iako je turistička sezona u punom jeku, da odgovorno utvrđuju cijene - na temelju troškova, marže i poreznog okvira, a ne na temelju onoga koliko misle da bi netko bio spreman za određeno dobro ili uslugu platiti. Neopravdano povećanje cijena u postojećim okolnostima može imati vrlo negativne dugoročne posljedice, kako po hrvatski turizam tako i po gospodarstvo općenito - izjavio je Primorac nakon sjednice Vlade.

Cijene su tema i među investitorima

Ponovio je tako apele koje je uputio i u srijedu, kada su ga novinari pitali o kuglici sladoleda koja ponegdje košta i tri eura.

- Ne znam koji bi to inputi i troškovi opravdali kuglicu sladoleda od 3,5 eura ili palačinku od četiri eura ili nešto slično - mišljenja je ministar financija.

Otkrio je i da je razgovarao s 20-ak njemačkih gospodarstvenika koji i inače posjećuju Hrvatsku, a koji su, što ga je pomalo neugodno iznenadilo, kao jednu od tema nametnuli i pitanje cijena na Jadranu.

- To je očito tema i u krugovima ljudi koji se bave investicijama, kako u hotelijerstvu tako i ostalim povezanim djelatnostima, pa tu moramo biti jako oprezni - napomenuo je Primorac

S obzirom na raspoloženje u takvim krugovima, kao i među turistima koji posjećuju Hrvatsku, istaknuo je, postoji opravdana bojazan da će oni ozbiljno razmatrati buduće dolaske, ukoliko se cijene zadrže na ovim razinama.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.