1 min. čitanja

VIDEO: TAJNI KOMPLEKSI Bunkeri Splita – Stravični podsjetnici na krvavu prošlost

VIDEO: TAJNI KOMPLEKSI Bunkeri Splita – Stravični podsjetnici na krvavu prošlost
Foto: Screenshot / Youtube / Jurica Galić Juka

SPLIT – Veliko zanimanje pobudio je dokumentaristički video o bunkerima i granici tzv. NDH i Italije s Youtube kanala Jurice Galića Juke o kojem smo pisali prošlog tjedna. Upravo stoga, zajedno s interpretatorom Sašom Stojanovićem Sapom snimili su i novi video o bunkerima i podzemnim kompleksima u gradu Splitu.

Strahujući da bi se na našu obalu mogli iskrcati Saveznici, okupacijska njemačka vlast izgradila je bunkere 1943. godine na splitskim Firulama. Bunker je na privatnom zemljištu, a Jerko Kuzmanić priča da je cijela njegova obitelj morala iseliti, kada se na posjed uvalila jedinica njemačke vojske i počeli su s gradnjom. Izgradili su dva, od kojih je jedan srušen prilikom gradnje teniskih terena, dok je drugi, zajedno s podzemnim kompleksom ostao čitav do danas.

Gotovo pola stoljeća u bunkere nije ulazio nitko

Nakon Drugog svjetskog rata prostori su zapečaćeni od strane Jugoslavenske narodne armije, da bi 90-ih u vrijeme kraćih ratnih djelovanja po Splitu, postali sklonište za dvjestotinjak stanovnika ovog splitskog kvarta. Ostao je jedan funkcionalan otvor koji iz bunkera pored obiteljske kuće, vodi više od 10 metara niže i spušta se gotovo do razine mora između Firula i Zente, gdje se nalazilo mitraljesko gnijezdo.

Ostatak priče o fortifikaciji Splita u vrijeme Drugog svjetskog rata, ratnim zbivanjima, ljudskim sudbinama, dišpetu i najvećem podzemnom labirintu grada, pogledajte u još jednom izuzetno zanimljivom videu – Jurice Galića Juke i Saše Stojanovića Sape.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Kuda je išla granica između tzv. NDH i Italije i zašto Hrvati nisu smjeli imati ratnu mornaricu?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.