2 min. čitanja

VIDEO: ŠOKANTNO OTKRIĆE Najpoznatija olupina nestaje, znanstvenici tvrde: “Titanic se vraća prirodi”

VIDEO: ŠOKANTNO OTKRIĆE Najpoznatija olupina nestaje, znanstvenici tvrde: “Titanic se vraća prirodi”
Foto: Youtube / Screenshot

Prvi ljudi koji su zaronili do Titanika u gotovo 15 godina kažu da se stanje najpoznatije svjetske olupine rapidno pogoršava. Drugim riječima, ona sve brže nestaje i u bliskoj budućnosti većina njegovih bitnih dijelova potpuno će se razgraditi.

Tijekom pet zarona specijaliziranih podmornica za duboki ocean, međunarodni tim znanstvenika istraživao je potopljeni brod, koji leži u Atlantiku na 3800 metara dubine, piše BBC.

Dok su neki dijelovi olupine bili u iznenađujuće dobrom stanju, drugi su izgubili svoje karakteristike. Najgore propadanje primijećeno je na izloženoj bočnoj strani časničkih kabina.

Povjesničar Titanika Parks Stephenson ispričao je što mu je tijekom zarona bilo najšokantnije:

– Kapetanova kada je omiljena slika među entuzijastama Titanika – a toga sada nema. Čitava se paluba s one strane urušila i poklopila časničke prostorije. Urušavanje i propadanje i dalje će napredovati – ispričao je.

Rekao je da će kosi dnevni krov pramčanog dijela vjerojatno biti sljedeći dio koji će se izgubiti, zatamnivši pogled na brodsku unutrašnjost.

– Titanic se vraća prirodi – dodao je.

PROČITAJTE JOŠ: TITANIK SE RASPADA Ostaje mu još 20 godina, prodaju se posljednje karte za posjet olupini

Brod napadaju jake oceanske struje, korozija i bakterije koje jedu metal

RMS Titanic na dnu mora leži već više od 100 godina, oko 370 NM (600 km) od obale Newfoundlanda u Kanadi. Na svom prvom i posljednjem putovanju od Southamptona do New Yorka 1912., najveći brod svog vremena udario je u ledeni brijeg. Od 2200 putnika i članova posade, poginulo je više od 1500 ljudi.

Ekspediciju do Titanika izvela je ista ekipa koja je nedavno izvela najdublji zaron na dno Marijanskog rova koji leži na gotovo 12 km dubine u Tihom oceanu.

Zaroni su se odvijali u podmornici dugoj 4,6 metra DSV Limiting Factor – koju je izgradila američka tvrtka Triton Submarines.

PROČITAJTE JOŠ: Obljetnica potonuća Titanika: Tri Hrvata zapalila cigaretu i zapjevala

Povijest istraživanja Titanika

  1. – Američko-francuski tim otkrio je mjesto potonuća Titanika
  2. – Podmornica Alvin istražuje olupinu
  3. – Prva „spasilačka“ ekspedicija sakuplja 1.800 artefakata s Titanika
  4. – James Cameron posjećuje olupinu – snimke se koriste u njegovom filmu “Titanik”
  5. – Prvi turisti zaronili do mjesta potonuća
  6. – Podignut je dio trupa Titanika
  7. – Dvije podmornice s posadom zaranjaju do olupine
  8. – Autonomni roboti skeniraju i preslikavaju mjesto potonuća
  9. – Olupinu sada štiti UNESCO
  10. – Podmornica DSV Limiting Factor čini pet zarona

Zaroni su snimljeni za novi dokumentarni film. Osim snimanja znanstvenici su u ekspediciji proučavali i stvorenja koja žive na olupini. Unatoč temperaturnim uvjetima bliozu točke smrzavanja, prostoru vječite tame i neizmjernim pritiskom, tamo napreduje život.

–  To je, međutim, i faktor propadanja Titanika. Na olupini se nalaze mikrobi koji proždiru željezo stvarajući “rustikalne” strukture, koje naposljetku uništavaju metal. Ti stalaktiti od hrđe koji visi s olupine toliko su krhki da se na dodir mogu pretvoriti u oblak prašine – rekla znanstvenica ekspedicije Clare Fitzsimmons sa sveučilišta Newcastle.

Znanstvenici proučavaju kako različite vrste metala erodiraju u dubokim atlantskim vodama, kako bi procijenili koliko je još ostalo vremena Titaniku.

Komentirajući ekspediciju, Robert Blyth iz Nacionalnog pomorskog muzeja u Greenwichu rekao je da je važno spustiti se i dokumentirati olupinu u trenutnom stanju.

– Olupina je jedini svjedok katastrofe na Titaniku. Svi koji su tad preživjeli havariju, sada su preminuli, tako da mislim da je važno upotrijebiti olupinu dok olupina još ima što reći – rekao je za BBC.

PROČITAJTE JOŠ: Gradi se Titanik 2 i plovit će istom rutom kao potonuli blizanac

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.