2 min. čitanja

VIDEO Ribarskim brodom vuku mreže između kupača – Država tumači: “To što rade je legalno, ali opasno i zabranjeno”

VIDEO Ribarskim brodom vuku mreže između kupača – Država tumači: “To što rade je legalno, ali opasno i zabranjeno”
Foto: Čitatelj

MURTER – Niti 20 metara od plaže, doslovno, ali doslovno između kupača, danas je oko 11 sati ribarski brod (podaci poznati redakciji) nonšalantno zapasao mrežom migavicom i vukao je, dok su se ljudi, vjerojatno nesvjesni u kakvoj su opasnosti, uokolo kupali, ronili, veslali kajakom.

– Na Murteru, između plaža Slanica i Čigrađa. Je li moguće da je ovo po zakonu? – pita se čitatelj koji nam, šokiran viđenim, šalje ove snimke zbog kojih smo i sami bili uvjereni da se radi o potpuno ilegalnoj djelatnosti koja povlači i kaznenu odgovornost.

Ali… ali! Znate da živimo u Republici Hrvatskoj, gdje su zakoni pisani tako da ih nekad ni sami spisatelji ne bi razumjeli. Tako su i ovi ribari shvatili kad su tumačili onaj dio u kojem oni – donekle imaju pravo!

Ovu nevjerojatnu činjenicu potvrdili su nam i iz Uprave ribarstva, nakon što su pregledavajući sustav praćenja konkretnog ribarskog broda utvrdili da on doista ribari na ribarskoj pošti.

Problem – Preklapanje ribarskih pošta s plažama!?

Kako je to moguće, pitali smo načelnika sektora za nadzor i kontrolu ribarstva u Upravi ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede, Maria Rogošića.

– Poslana je obavijest inspekciji da ga iskontrolira, kako bi se utvrdile sve činjenice. Temeljem Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, Pravilnika o vrstama morskih plaža i uvjetima koje moraju zadovljavati, zabranjena je svaka gospodarska djelatnost i za nadzor je nadležna Lučka kapetanija. Mi ćemo svu dokumentaciju koju imamo, kompletirati u dokument i poslati Lučkoj kapetaniji u postupanje.

Prema Pravilniku o obavljanju gospodarskog ribolova mrežama potegačama, da tamo je zaista legalna pošta, međutim zabranjeno je obavljanje ribolova na plažama. Problem je preklapanje ribarskih pošta s plažama.

Foto: Čitatelj

Međutim, ako postoje dvije odredbe, uvijek je snazi je ona odredba koja je stroža. Ako smo mi rekli da je to pošta, a drugim zakonom je zabranjeno obavljanje gospodarske djelatnosti, počinitelj je u krivu – pojasnio nam je Rogošić.

No hoće li to shvatiti i ribari s ove snimke prije nego netko nastrada zbog njihove i/ili gluposti onoga tko je donosio pravilnike, prije nego li je uočio opasnost po živote ljudi, ostaje za vidjeti.

Slučaj je prijavljen i policiji, a mi se samo nadamo da će se hrvatski pravilnici napokon jednom uskladiti tako da se ne mogu i ne smiju različito tumačiti, kako posljedice ne bi bile kobne!

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Otočani sa Oliba i Silbe očajni: “Migavice su nam od podmorja napravile pustinju!”
Josip Faričić u otvorenom pismu: “Ribolov ludrom i šabakunom – ihtiocid i potpuni nered na moru”
OSVRT JURICE GAŠPARA Zašto je „mali hrvacki ćovijek“ najveća štetočina u Jadranu?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.