3 min. čitanja

VIDEO Prošlog vikenda dogodila se jedna od najjačih sunčevih eksplozija u 20 godina

VIDEO Prošlog vikenda dogodila se jedna od najjačih sunčevih eksplozija u 20 godina
Foto: Earthly Youtube video screenshot

Sunce nas godinama upozorava na nadolazeću propast. Snažne erupcije, zračenja i plazme iz naše najveće zvijezde mogla bi pogoditi naš planet, pojačati atmosferu i magnetsko polje Zemlje i učinkovito “resetirati” većinu moderne tehnologije, piše Scientific American.

Dovoljno intenzivno “bombardiranje” Suncem moglo bi pokrenuti geomagnetsku oluju koja bi izbacila satelite iz orbite, skratila podvodne kablove koji spajaju internet i bacila svijet u tamu masivnim nestankom struje zbog srušenih električnih mreža. 

Prošlog vikenda, kad se dogodila jedna od najjačih sunčevih eksplozija u 20 godina, uspjeli smo proći bez većih posljedica zahvaljujući godinama pažljivog planiranja. Oluja je oslabila i iako je solarno područje koje ju je izazvalo otad izbacilo dodatne monstruozne baklje, one na sreću više nisu usmjerene na Zemlju zbog Sunčeve vrtnje. No, iako smo prošli naš najveći test dosad, stručnjaci kažu da sada nije vrijeme za popuštanje opreza: Kad govorimo o većoj kataklizmičkoj solarnoj aktivnosti ne treba postavljati pitanje koje počinje s ‘ako’, nego s ‘kad’.

Trenutačno je teško reći koliko smo bili blizu katastrofe jer mnoge tvrtke – od kontrolora mreže do satelitskih operatera – ne žele otkrivati informacije o tome kako je geomagnetska oluja utjecala na njih, kaže Daniel Welling, znanstvenik za klimu i svemir u Sveučilište u Michiganu.

- Ne žele izgledati kao da su ranjivi. Satelitski operateri moraju osigurati svoje letjelice, a to može biti vrlo skupo - kaže Welling, prenosi N1.

Geomagnetske oluje mogu pokvariti signale s GPS satelita, a više farmera prijavilo je probleme s GPS-vođenom poljoprivrednom opremom tijekom vikenda. U Južnoj Dakoti, traktor jednog farmera počeo je voziti u krug tijekom oluje, a više farmera prijavilo je prekide rada na društvenim mrežama.

LandMark Implement, zastupništvo John Deerea sa sjedištem u Nebraski i Kansasu, poslalo je svojim kupcima poruku da “isključe” GPS uređaje na svojoj poljoprivrednoj opremi. LandMark je odbio daljnje komentare kada su kontaktirani, prenosi Nacional.hr.

Oluja je predstavljala opasnost i u svemiru. Sedam astronauta na Međunarodnoj svemirskoj postaji bilo je uglavnom sigurno od posljedica oluje, rekla je NASA, ali su morali poduzeti neke mjere opreza.

- Posadi je rečeno da izbjegava niže zaštićena područja svemirske postaje - kaže Sandra Jones, glasnogovornica NASA-inog svemirskog centra Johnson.

Bile su pogođene i veće skupine satelita, poput SpaceX-ove mega konstelacije Starlink koja prenosi internet na Zemlju iz niske orbite, iako je puni utjecaj nepoznat.

- Uvijek je zastrašujuće vrijeme za satelitske operatere, kada je velika oluja - kaže Jonathan McDowell, astronom u Centru za astrofiziku Harvard & Smithsonian. Elon Musk, glavni izvršni direktor SpaceX-a, samo je primijetio na X-u da su sateliti “pod velikim pritiskom”, ali da se “za sada drže”.

Naš planet je preživio najnoviju solarnu tiradu – društvo i civilizacija nisu došli do preranog kraja. Ipak, nije vrijeme za preuranjeno slavlje, upozoravaju stručnjaci. Iako je bila velika, ova oluja nije najgore s čime se možemo suočiti u nadolazećim desetljećima ili možda mnogo prije. Sunce su kreće prema vrhuncu svog 11-godišnjeg ciklusa aktivnosti koji će dosegnuti 2025. godine.

Sunčeva oluja prošlog vikenda pokazuje da ovaj marljiv pripremni rad nije bio uzaludan. Sve je išlo po planu. Međutim, kad nas udari mnogo jača oluja u stilu Carringtona, hoćemo li biti spremni?

- Sunce je moćan neprijatelj. Još nismo vidjeli ono najgore što može učiniti - zaključuje McDowell, prenosi Nacional.hr.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.