2 min. čitanja

VIDEO Održana je međunarodna vojna vježba "ŠTIT 2024."

VIDEO Održana je međunarodna vojna vježba "ŠTIT 2024."
Foto: MORH

U međunarodnoj vojnoj vježbi “ŠTIT 2024” sudjelovalo je oko 300 pripadnika Hrvatske vojske i prvi put je lansirana raketa iz novonabavljenog sustava Mistral 3.

Vježba je održana 12. travnmja na vojnom poligonu “119. brigade Hrvatske vojske” na Rtu Kamenjak u Premanturi kraj Pule .

Tradicija dugogodišnjeg održavanja međunarodne vojne vježbe pruža vrijednu priliku za razmjenu najboljih vojnih praksi, jačanje međunarodne suradnje te pripremu za različite izazove koji mogu nastati u suvremenom sigurnosnom okruženju.

Nositelj vježbe je Pukovnija protuzračne obrane Hrvatske kopnene vojske uz sudjelovanje Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Poljske, Slovenije te Francuske.

Foto: MORH

Na predmetnoj vojnoj vježbi prvi puta korišten je sustav protuzračne obrane kratkog dometa Mistral 3, a riječ je o jednom od najmodernijih i najučinkovitijih sustava svoje klase u svijetu koji gotovo da nema operativnih ograničenja te može neutralizirati cijeli spektar bespilotnih letjelica, krstarećih projektila, aviona i helikoptera.

Završnom prikazu vježbe nazočio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid te u ovoj prigodi istaknuo kako je cilj ove vježbe prije svega demonstracija svih sposobnosti provedbe protuzračne obrane.

- U današnjim vojnim operacijama koje se provode na integriranom bojištu, imperativ je besprijekorna i učinkovita protuzračna obrana - istaknuo je general Kundid.

Foto: MORH

Sudjelovala je i ratna mornarica

U vježbi su također sudjelovale i snage Hrvatske ratne mornarice, Zapovjedništva za potporu, Zapovjedništva za kibernetički prostor, Bojne NBKO, Obavještajne pukovnije, Bojne veze, Bojne zračnog motrenja i navođenja i Pukovnije Vojne Policije.

Riječ je o vježbi s najdužom tradicijom u Hrvatskoj vojsci, u kojoj ove godine sudjeluje oko 300 pripadnika Oružanih snaga RH i zemalja partnera s raketnim i topničkim sustavima protuzračne obrane malog i srednjeg dometa.

Vježba se provodi u cilju unaprjeđenja interoperabilnosti s partnerima uvježbavajući taktike, tehnike i procedure praćenja i nadzora zračnog prostora te identifikacije ciljeva i provedbe bojnih gađanja ciljeva u zračnom prostoru na malim visinama prijenosnim raketnim sustavima protuzračne obrane na imitator zračnog cilja i protuzrakoplovnim topovima na radio vođenu maketu zrakoplova.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.