1 min. čitanja

VELIKO OTKRIĆE U SPLITU Tražili smeće, a pronašli protutorpednu mrežu

VELIKO OTKRIĆE U SPLITU Tražili smeće, a pronašli protutorpednu mrežu
Foto: HRT / Screenshot

SPLIT – Veliko otkriće u splitskoj uvali Bačvice! Istražujući podmorje, Udruga podvodnih aktivnosti “Rostrum” otkrila je ostatke protu torpednih i protupodmorničkih mreža. Da postoje, nigdje nije bilo dokumentirano.

Tražili su smeće, a pronašli protutorpednu mrežu! Jesu li gusto ispleteni čelični krugovi štitili brodove tamo gdje su i pronađeni u uvali Bačvice, ili su ih morske struje i valovi donijeli iz gradske luke, tek se treba utvrditi. Da ovolika mreža postoji, nigdje nije dokumentirano, javlja HRT.

– Naravno da nas je iznenadilo. To nam je, hajdemo reći, ispred kuće, a plivali smo možda preko toga stotine puta, objašnjava Ivan Živković, UPA Rostrum.

– Srećom, znali smo prepoznat o čemu se radi, iako je u određenim dijelovima dosta oštećena i prolazi kroz morsku travu gdje su samo fragmenti. Super je što se može popratiti dužinom gotovo preko 100 metara, kaže Marko Lete.

Kada je točno postavljena, zasad se može samo nagađati.

– Da je to razdoblje između dva svjetska rata, razdoblje Kraljevine SHS, odnosno kasnije Kraljevine Jugoslavije, govori Ljubomir Radić, ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja Split.

Ima na Bačvicama posla za povjesničare, arheologe, konzervatore. Manji dio mreže sigurno će se izvaditi, konzervirati i izložiti u Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu. Lijepo će upotpuniti njihovu zbirku torpeda za koju kažu da je najvrjednija u Hrvatskoj!

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

RONIOCI ZGROŽENI – S dna mora kod Molunta izvadili čak 1300 vreća plastičnog otpada!
ONI SU PONOS HRVATSKE Nagrada roniocima koji brinu o Jadranu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.