3 min. čitanja

RONIOCI ZGROŽENI – S dna mora kod Molunta izvadili čak 1300 vreća plastičnog otpada!

RONIOCI ZGROŽENI – S dna mora kod Molunta izvadili čak 1300 vreća plastičnog otpada!
Foto: UPA Rostrum Split

MOLUNAT – Zgroženi slikama koje su prikazivale trenutno stanje u podmorju, posljednji vikend u lipnju, ronioci UPA Rostrum iz Splita pridružili su se akciji čišćenja podmorja na području Molunta.

– Subota jutro i popodne bili su rezervirani za zarone i uklanjanje otpada iz more, iako je plastika težinski lakši otpad uistinu ogromna količina koja se nalazila pod morem zahtijevala je i promjenu više ronilačkih boca. Iz mora su samo izlazili mjehurići i prepune vreće otpada a nakon jutarnje akcije gdje je uklonjeno gotovo 800 vreća otpada ni popodne nije bilo za baciti s gotovo 500 vreća što je ukupno činilo nezavidnu količinu od cca 1300 vreća plastičnog otpada uklonjenog iz mora.

Foto: UPA Rostrum

Otpad je uglavnom činila plastična ambalaža svih oblika, boja te stupnjeva raspadanja, našli su se tu i brojne gume, dječje igračke, baluni za sve sportove, a pod morem akciji se pridružilo i nekoliko murinica, koje su radoznalo plivale među otpadom.

Plastično pakiranje Zvijezdinog ulja iz 80-ih godina prošlog stoljeća – Foto: UPA Rostrum Split

Odlična vidljivost i pjeskovito dno uvelike je olakšalo samu provedbu akcije, vreće su se punile doslovno u minutu, slagane na hrpe te pomalo uklanjanje iz našeg predivnog podmorja.

Foto: UPA Rostrum Split

Osim članova UPA Rostrum Split, uz naravno domaćina Sea Star Diving na akciji su sudjelovali i ronioci Agramsub Zagreb, Abyss Dubrovnik, Oceanus Split, RK Dubrovnik, vatrogasci Metković, vatrogasci Dubrovnik, vatrogasci Stupnik !!!

Foto: UPA Rostrum Split

Opće zadovoljstvo bilo je vidljivo na svim sudionicima nakon gotovo čitave subote provedene ispod mora, zahtjev za dodatnim vrećama za popodnevni da se ukloni što više otpada iz mora te prigodna večera i druženje sa sudionicima uistinu je zaokružilo predivan subotnji dan…
a i za našeg najmlađeg sudionika koji je marljivo pomagao s obale odradili smo i mini discovery zaron.

Foto: UPA Rostrum Split

Nedjelja je bila rezervirana za što drugo nego opet ronjenje, lokacija ovaj put bila je istočna strana otoka Veli Škoj, “Piramide” gdje smo uživali u savršenoj vidljivosti, raznovrsnim morskom životu, broje radoznale kirnijice, jastozi, našao se tu i pokoji zubatac, škarpina.. okružilo nas i jato cipala a čitav zaron pratile sunčeve zrake te pružale uistinu poseban ambijent.

Foto: UPA Rostrum Split

Na povratku smo posjetili i Sokol grad, te se umorno ali sigurno i sretno vratili.

Pohvale domaćinu, Sea Star Diving na pozivu i organizaciji te se svakako vidimo na nekoj od budućih akcija, poručuju iz UPA Rostrum iz Splita.

D.G.

Foto: UPA Rostrum Split

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO/VIDEO Apel s krajnjeg juga Hrvatske: “Ovo je stvarna slika morskog dna, pomozite nam čistiti!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.