1 min. čitanja

Vatrogasna zajednica Zadarske županije dobila opremu za sanaciju onečišćenja mora

Vatrogasna zajednica Zadarske županije dobila opremu za sanaciju onečišćenja mora
Foto: Zadarska županija

ZADAR – Vatrogasna zajednica Zadarske županije dobila je opremu za intervencije u slučaju onečišćenja mora te sustav nadzora za dojavu rizika od onečišćenja. Oprema je vrijedna 1,4 milijuna kuna, a nabavljena u sklopu projekta PEPSEA.

– Ovakvi su projekti za nas iznimno značajni jer kao najribarskija hrvatska županija te županija čija je najjača gospodarska grana turizam, s posebnim naglaskom na nautički turizam, moramo skrbiti za more. Nažalost, vjerojatnost za nesreće koje uključuju onečišćenje mora je prilično velika, osobito u ljetnim mjesecima kada se broj plovila u našem akvatoriju drastično poveća. Osiguravanjem ove opreme, s kojom imamo priliku upoznati se tijekom današnje prezentacije, Vatrogasna će zajednica imati odgovarajući alat za djelovanje u slučaju incidenta – istaknuo je zamjenik župana Šime Vicković.

Foto: Oprema za nadzor/Zadarska županija

PEPSEA je prekogranični projekt koji se provodi u suradnji s Italijom, a čiji je cilj razviti rješenja za slučajeve onečišćenja u lukama, zaljevima i lagunama (koji se nazivaju i zatvoreni dijelovi mora – EPS-ovi) koja nastaju zbog prirodnih katastrofa ili nesreća izazvanih ljudskim djelovanjem. Na prostoru Zadarske županije definirane su dvije pilot lokacije za postavljanje opreme za detekciju onečišćenja – kanjon Zrmanje i luka u Salima.

Projekt je započeo 1. siječnja 2019. godine, a završava 30. lipnja ove godine. U njemu sudjeluje osam partnera, po četiri iz Hrvatske i Italije. Tijekom ove tri godine djelovanja, hrvatski i talijanski partneri radili su na povećanju sigurnosti Jadranskog mora, s posljedičnom prednošću za sektor ribarstva i turizma, razvijajući referentni model primjenjiv na drugim morima. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2,9 milijuna eura od čega su bespovratna EU sredstva 502.612,56 eura.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.