1 min. čitanja

Urbanim vrtovima do zadovoljnijeg i zdravijeg života u gradu

Urbanim vrtovima do zadovoljnijeg i zdravijeg života u gradu
Foto: Zelena Istra/Facebook

PULA – Sve više gradova u Hrvatskoj okreće se formiranju urbanih vrtova, zelenih oaza u kojima svatko tko ima želje i volje, može uzgajati svoju hranu. Praksa je to koju mnogi svjetski gradovi provode godinama, neki čak i desetljećima, a znanstveno je dokazano da urbano vrtlarenje, ne samo da povoljno utječe na fizičko, već i na psihičko zdravlje.

Među takve gradove uvrstio se i Grad Pula, gdje je Udruga Zelena Istra, zajedno s partnerima Gimnazijom Pula, Društvom osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, Školom za odgoj i obrazovanje – Pula, Udrugom za autizam Istra i Studentskom udrugom Pula, od grada dobila na upravljanje Društveni vrt na Gregovici na period od dvije godine. Društveni vrt dio je Urbanih vrtova Gregovica, nalazi se na području Mjesnog odbora Gregovica i ima površinu od oko 1500 m2.

Vrtlarska sezona je u punom jeku pa se i u pulskom Društvenom vrtu posadilo niz ekološki uzgojenih povrtnica o kojima svakodnevno brinu sudionici ovog hvalevrijednog projekta. Iz Udruge Zelena Istra pozivaju građane da im se pridruže u “zelenoj revoluciji” ponedjeljkom, srijedom i petkom od 18 sati.

Društveni vrt je pokrenut zahvaljujući angažmanu Grupe za urbane vrtove Zelene Istre. Grupa je nastala iz inicijative građana zainteresiranih za realizaciju i promociju urbanih vrtova u Puli te pokretanje prvog društvenog vrta kao mjesta za odmor, druženje, edukaciju o permakulturnom odnosno organskom uzgoju hrane, inkluziju, no prije svega promociju i praksu zdravog i samoodrživog načina života kroz jačanje zajednice.

Više informacija o tome kako se možete uključiti u projekt potražite na internet stranici Udruge Zelena Istra.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.