3 min. čitanja

Umjesto obećane rampe za osobe s invaliditetom, plažu devastirali komadima betona

Umjesto obećane rampe za osobe s invaliditetom, plažu devastirali komadima betona
Foto: Volim Komižu/Facebook

KOMIŽA – Komižani okupljeni u inicijativu SVEZAK dosadašnjim akcijama pokazali su da ne odustaju tako lako kada im ne odgovaraju odluke lokalnih vlasti. Zasad su uspjeli uvjeriti gradsku vlast, a onda i investitore, da Komiži ne treba megalomanski hotel. Sada upozoravaju na devastaciju gradske plaže na kojoj lokalna vlast godinama obećaje izgradnju funkcionalne rampe za invalide.

U javnoj Facebook grupi Volim Komižu povela se rasprava oko plaže Gusarice, na kojoj je obećana izgradnja funkcionalne rampe za osobe s invaliditetom, za što je Grad Komiža predvidio 200 tisuća kuna. Prijašnja rampa je uklonjena, no nova nije izgrađena. Ne samo da nije izgrađena, već je nasred popularne plaže ostavljen betonom devastirani plato.

Foto: Nekadašnja rampa/Volim Komižu/Facebook

Građani su u spomenutoj Facebook grupi još u kolovozu prošle godine upozorili na izgrađenu rampu za invalide koja ne služi svrsi već je svojim izgledom i ruzinavim materijalom devastirala i prepolovila staru gradsku plažu na pola.

Tada se oglasila i gradonačelnica Tonka Ivčević obećavši da će službe odstraniti spomenutu rampu i napraviti novu u što skorijem roku. Od tada se nije dogodilo ništa pa su po svemu sudeći, osobe s invaliditetom koje ljetuju ili žive u Komiži, i ove godine prepuštene snažnim rukama i dobroj volji svojih obitelji i prijatelja, bez čije fizičke pomoći ne mogu slobodno pristupiti plaži.

Krajem jeseni prošle godine oporbeni vijećnik Ivica Vitaljić obavijestio je građane da mu je gradonačelnica rekla kako će nova rampa biti dovršena do ovogodišnje turističke sezone, no krajem ožujka ove godine od nje dobiva informaciju da se ne zna kada i gdje će biti izgrađena toliko željena funkcionalna rampa. Gdje je zapelo, nitko ne zna.

Foto: Nekadašnja Gusarica/Volim Komižu/Facebook

Činjenica je da je Gusarica daleko od plaže kakva je bila nekad. Kažu stariji Komižani da je do prije 20 godina Gusarica bila rajska plaža, ispunjena bujnim tamarisima koji su osiguravali posjetiteljima plaže prirodni hlad i ugodnu atmosferu.

– U našoj mladosti plaža je bila puna i turista, a posebno domaćih ljudi, igrao se picigin, igrale su se karte na drugoj ploči, održavala su se natjecanja u skokovima sa pomidore, igrale su se serve, male branke, odvijao se ljeti svakodnevni društveni život mladih i starih koji su svakodnevno dolazili na plažu. Toga više danas nema. Ne želimo pitati tko je za to kriv. Ali željeli bi da gradski oci ispoštuju bar onaj minimum koji su obećali – stoji u objavi jednog od člana incijative.

A dok komiška gradska vlast promišlja, razmišlja i važe gdje bi mogla biti postavljena konstrukcija koja osobama s invaliditetom omogućuje siguran i lakši pristup moru, vrijeme prolazi. Turistička sezona je pred vratima, što znači da uskoro stupa na snagu i zabrana građevinskih radova pa su vrlo mali ili nikakvi izgledi da se osobe s invaliditetom u ovoj sezoni okupaju na popularnoj Gusarici.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Komižani se izborili za izmjene u megalomanskom projektu izgradnje hotela?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.