2 min. čitanja

Umag ostvario dvomilijunto noćenje 6 dana ranije nego lani

Umag ostvario dvomilijunto noćenje 6 dana ranije nego lani
Foto: Grad Umag

Umag, destinacija koja je lani slavila 145 godina organiziranog turizma te koja je već desetljećima poznata po visokim pozicijama na ljestvici najboljih turističkih rezultata u Hrvatskoj, ove je godine već 10. kolovoza ostvarila dva milijuna noćenja, čak 6 dana prije u odnosu na lanjsku.

Umaška destinacija ove je godine u prvih sedam mjeseci ostvarila 379.000 dolazaka te 2.002.500 noćenja, odnosno 7% više dolazaka, ili 9% više noćenja u usporedbi s istim razdobljem protekle godine. U srpnju je destinacija Umag treća po ostvarenim noćenjima, dok je za razdoblje siječanj-srpanj Umag četvrti u Hrvatskoj.

Najviše je gostiju iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Češke, Hrvatske i Italije. Hoteli i kampovi bilježe porast u noćenjima, dok je privatni smještaj na razini prošle godine.

Na ovaj rezultat utjecalo je doista mnogo faktora. Od sustavnog ulaganja u turističke kapacitete, ulaganja u infrastrukturu od strane Grada Umaga, plaže i parkove, ponudu su obogatile i brojne manifestacije koje su se tijekom godine održavale u Umagu.

Prije svega, iznimno veliki broj posjetitelja ostvaren je tijekom manifestacije Sea Star Festival, no i tijekom održavanja niza nogometnih turnira za mlađe kategorije „Umag Trophy“, kao i ovogodišnjeg prvog Janaf HRS rukometnog kampa za mlađe kategorije. Umag je već duži period prepoznat i po idealnim uvjetima za zimske pripreme nogometnih klubova, za organizaciju raznih biciklističkih utrka te pripreme velikog broja tenisača.

Veliki je broj noćenja ostvaren i tijekom ultratrail utrke „Istria 100 by UTMB“ na kojoj je sudjelovalo 2.300 međunarodnih trail trkača. Bio je tu i umaški tradicionalni ATP Plava Laguna Croatia Open koji je tijekom srpnja privukao veliki broj turista iz Hrvatske i inozemstva, nudeći im vrhunski tenis, kao i bogat zabavni program popraćen ukusnom i raznolikom gastro ponudom. Naime, kontinuirano se radi na pojačanoj promociji i prezentaciji Umaga kao sportske destinacije na stranim tržištima u suradnji s organizatorima sportskih manifestacija.

Manifestacije koje su također utjecale na odličan turistički rezultat, a koje obogaćuju dodatno godišnji kulturno-zabavni program, su manifestacije u okviru programa „Umag u maju“ i Umagično ljeto“ tijekom kojih je održano niz koncerata, kazališnih predstava, kino projekcija na otvorenom i zatvorenom, izložbi i drugo. Ove je godine Umag u okviru navedenih programa ugostio brojne vrsne izvođače.

Tijekom svibnja, srpnja i kolovoza Umag je u prosjeku svake treće večeri nudio koncerte, izložbe i filmske projekcije pod zvijezdama, na raznim lokacijama, od Trga slobode, Trga 1. svibnja, Trga svetog Martina do amfiteatra parka Humagum.

Većina navedenih manifestacija je besplatna, čime Grad Umag, Turistička zajednica i Ustanova Festum stvaraju dodanu vrijednost cjelokupne umaške ponude te podižu kvalitetu zabavnog i kulturnog života u našem gradu.

U svakom slučaju, turistički rezultati koji iz godine u godinu daju sve više brojke, svakako su pokazatelj kako je ponuda u Umagu sve zanimljivija, bogatija i raznovrsnija. Svatko od posjetitelja, kao i naših građana, može pronaći ponešto za sebe.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.