3 min. čitanja

Udruga Sunce upozorava: "Nasipavanje i dohrane plaža uništavaju biljni i životinjski svijet u moru, novi Zakon mora o tome biti jasniji!"

Udruga Sunce upozorava: "Nasipavanje i dohrane plaža uništavaju biljni i životinjski svijet u moru, novi Zakon mora o tome biti jasniji!"
Foto: Arhiv / Morski HR

Nasipavanje zemljom i materijalima koji se prirodno ne nalaze na lokaciji osobito je opasno, upozorili su Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, posebno se osvrnuvši na dijelove novog Prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, za kojeg smatraju da u tom dijelu treba biti još precizniji.

Postavljanje drvenih sunčališta jedno je od mnogih različitih rješenja uređenja plaža koja ne zahtijevaju mijenjanje prirodnih značajki obale. Neka od njih navode se u zaključku rada dr. sc. Silvije Kipson, poručuju.

Josip Bilaver za Morski HR: “Visokim kaznama šaljemo poruku - Nered koji je do sad vladao na pomorskom dobru više se neće tolerirati!”
“Ljudi su se prema pomorskom dobru predugo ponašali kao prema ničijem ili svačijem. No to je nešto što smo naslijedili i prenosimo svojoj djeci, nešto čime se možemo podičiti i moramo očuvati” kazuje uvodno u razgovoru za Morski HR državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bi…

"Napokon se nasipavanje i dohrana reguliraju, ali nedovoljno"

- Novim prijedlogom Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama nasipavanje i dohrana napokon se zakonski reguliraju. Ipak, nedovoljno.Odredbe su sklone različitom tumačenju, a nasipavanje koje je zakonom nedopušteno, ipak se dozvoljava u mnogim različitim oblicima i bez dovoljno precizne regulacije i nadzora - smatraju u ovoj Udruzi i poručuju:

- Tražimo da se izričito zabrani nasipavanje materijalom s primjesama zemlje! Tražimo da Zakon da prednost projektiranju plaža koje ne zahtijevaju kontinuirane dohrane! Tražimo da se nasipavanje tretira kao iznimno dopuštena radnja kada je nužno potrebno!

Javno savjetovanje traje do 17.12. i do tad svi mogu uputiti primjedbe na portalu e-Savjetovanja.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

EKSKLUZIVNO Oleg Butković za Morski HR o novom Zakonu koji je na e-Savjetovanju: “Kazne će biti stroge - Želimo poslati poruku da je pomorsko dobro naš zalog za budućnost!”
Radna skupina unutar Ministarstva mora, prometa i infrastrukture ovih je dana dovršila rad na Nacrtu prijedloga novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, čime je napokon objavljen u e-Savjetovanju te će sljedećih mjesec dana biti u javnoj raspravi. Tim povodom je podpredsjednik Vlade i minist…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.