2 min. čitanja

Udruga skipera postaje dio radne skupine za izmjene Pravilnika o brodicama i jahtama

Udruga skipera postaje dio radne skupine za izmjene Pravilnika o brodicama i jahtama
Foto: Boris Kačan

Skiperi ujedinjeni u Udrugu hrvatskih skipera i članova posada jahti su nakon otvorenog pisma ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću u kojem su upozorili na loš sigurnosni standard i neadekvatnu edukaciju skipera u Hrvatskoj, vrlo brzo dobili i konstruktivan odgovor iz ministarstva. Tražili su i dobili brzu reakciju i već nekoliko dana po objavi na našim stranicama, dogovoren je sastanak u Ministarstvu, izvještavaju iz Udruge.

– Prema dogovorenom terminu 01. veljače, sastali smo se u Ministarstvu pomorstva s ministrom Butkovićem te njegovim uskim suradnicima, kapetanom Sinišom Orlićem i Boškom Ercegovcem o temi iznimnog značaja za našu struku-izmjeni pravilnika o brodicama i jahtama koji se tiče dijela o svjedodžbama. Na čelu našeg tima bio je Damir Horvatović u pratnji predsjednika Udruge,  Vicka Ozretića i pojačani timom iz učilišta Adria Libar, Katarinom Barić i Renatom Knežić Rak – izvijestili su iz Udruge.

– Nakon uvodne riječi ministra koji je pohvalio inicijativu, Damir Horvatović je prezentirao probleme uz brevete. Istaknuo je da su postali neadekvatni današnjim uvjetima, te da su nužne izmjene najviše oko potrebne prakse za stjecanje breveta. Ukazano je na činjenicu da zbog nepriznatog breveta hrvatski skiperi i zapovjednici jahti te svi oni čiji breveti nisu izdani po STCW standardu imaju problema prilikom zapošljavanja na stranim komercijalnim jahtama. Istaknuta je želja da svim agentima i charterima uskratimo onaj standardni argument: “nije vam brevet izdan po standardima” – pojašnjavaju detalje sastanka s Butkovićem.

– Poručili smo i to da želimo konačno da se prizna naša profesija kao skipera u nautičkom turizmu, a to možemo postići samo uz adekvatne svjedodžbe.

S druge strane stola smo zatekli ljude upoznate sa problematikom,spremne za otvoreni razgovor i želju da uz pomoć cijele stručne zajednice napravimo bolji zakon ,bolji pravilnik i svjedodžbe zbog kojih će stranci dolaziti polagati kod nas, a ne obrnuto kako je to danas.

Zaključak sastanka je da postajemo dio radne skupine oko izmjena pravilnika te smo dobili zadatak pripremiti prijedlog pravilnika za stjecanje svjedodžbe zapovjednika jahte do 500 bruto tona. Izradu je na sebe preuzeo gospodin Horvatović koji će uz pomoć svih nas predložiti svjedodžbu za budućnost – kažu iz Udruge hrvatskih skipera i članova posada jahti, te izražavaju nadu da će se buduće svjedodžbe za zapovjednika jahte A i B naći u pravilniku o zvanjima i svjedodžbama o osposobljenosti pomoraca.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministarstvo mora u odgovoru skiperima: “Uvažit ćemo i vaše primjedbe, na tragu su naših prijedloga”
Skiperi jahti u otvorenom pismu Butkoviću: “Ministre, mijenjajte Pravilnik, treba nam sigurnija obuka pomoraca!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.