1 min. čitanja

Ministarstvo mora u odgovoru skiperima: “Uvažit ćemo i vaše primjedbe, na tragu su naših prijedloga”

Ministarstvo mora u odgovoru skiperima: “Uvažit ćemo i vaše primjedbe, na tragu su naših prijedloga”
Foto: Boris Kačan

Nakon otvorenog pisma i apela skipera ujedinjenih u Udrugu hrvatskih skipera i članova posada jahti ministru Olegu Butkoviću u kojem traže adekvatniju i sigurniju obuku pomoraca i izmjenu Pravilnika o zvanjima i svjedodžbama pomoraca, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture se uz ispriku zbog kašnjenja, mjesec dana nakon našeg upita očitovalo na javni apel struke.

Podsjetimo, skiperi su zabrinuti što su brodice veće i brže, a zbog nepoznavanja osnova, sve je veći broj nesreća. Posebno ih brine što osobe koje nikad nogom nisu kročile na brod, imaju mogućnost položiti tečaj za zapovjednika jahte kategorije B, odnosno da upravlja jahtom od 500 BT. Programe i način obuke za upravljanje brodicama i jahtama smatraju zastarjelima i neadekvatanim.

Odgovor Ministarstva donosimo u cijelosti:

“Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture radi na pripremi izmjena Pravilnika o zvanjima i svjedodžbama pomoraca u okviru kojeg će biti predložen novi sustav stjecanja svjedodžbi o osposobljenosti za upravljanje brodicama i jahtama.

Kako novi sustav uvodi značajne promjenu u odnosu na postojeći zakonski okvir, Ministarstvo će organizirati vrlo široku javnu raspravu tijekom koje će se saslušati prijedlozi cjelokupne zainteresirane javnosti pa tako i Udruge hrvatskih skipera i članova posade jahti.

Također, već sada možemo reći da su prijedlozi, koji su predloženi od strane ove Udruge, u velikoj mjeri podudaraju s novim prijedlogom sustava stjecanja svjedodžbi o osposobljenosti za jahte i brodice”, poručuju iz Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Skiperi jahti u otvorenom pismu Butkoviću: “Ministre, mijenjajte Pravilnik, treba nam sigurnija obuka pomoraca!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.