2 min. čitanja

U Trogiru održana jedinstvena radionica i simulacija spašavanja umjetnina

U Trogiru održana jedinstvena radionica i simulacija spašavanja umjetnina
Foto: Grad Trogir

TROGIR – Grad Trogir je uz irski Dublin, jedini europski grad i jedan od 8 u svijetu koji je odabran za sudjelovanje u projektu PREVENT Međunarodnog centra za proučavanje očuvanja i restauracije kulturnih dobara (ICCROM), u sklopu njihovog vodećeg programa „First Aid and Resilience in Times of Crisis“.

Jednogodišnji projekt naziva „Smanjivanje rizika od požara u povijesnom gradu Trogiru“ provodi se s ciljem kako bi se spriječili rizici i potencijalni scenarij kakav je nedavno zadesio parišku katedralu Notre Dame, koju je požar gotovo potpuno uništio. Trogir se uključio u ovaj projekt nakon prošlogodišnjeg požara u predjelu Pasike u staroj jezgri.

Foto: Grad Trogir

Projekt je započet u studenom, do sada je odrađen niz aktivnosti te su izrađeni brojni materijali koji su u subotu ujutro na radionici u Gradskoj vijećnici prezentirani relevantnim dionicima – predstavnicima Stožera civilne zaštite, Crvenoga križa, DVD-a, JVP-a, Policijske postaje Trogir, Muzeja grada Trogira i Zbirke sakralne umjetnosti u Trogiru.

Prisutnima su prikazana tri ključna dokumenta za procjenu rizika za povijesnu jezgru Trogira, operativni plan reagiranja i plan evakuacije umjetnina. S obzirom na dostupne informacije, izvjesno je kako ovakav pristup smanjivanju rizika od požara na kulturnoj baštini ne postoji nigdje u Hrvatskoj, pa ni u Europskoj uniji te da se rijetko gdje u svijetu toj problematici pristupa na ovako detaljan način.

Foto: Vježba spašavanja umjetnina/Grad Trogir

U drugom dijelu radionice izvedena je simulacija požara i spašavanja umjetnina u Zbirci sakralne umjetnosti Župe sv. Lovre.  Zbirka je odabrana kao polazišna točka među ukupno četiri lokacije na mikrorazini projekta, jer su upravo u njoj izložena neka od nacionalno najvrjednijih djela kasnogotičkog slikarstva – djela Blaža Jurjeva Trogiranina i Dujma Vuškovića. Planovi reagiranja u slučaju požara izradit će se i za benediktinsku i dominikansku zbirku, te za Muzej grada Trogira, kako bi u slučaju većeg incidenta bili spremni protokoli reagiranja.

Cilj je u budućnosti u sklopu radionica i kroz priručnike educirati i lokalno stanovništvo te na taj način podići nivo svijesti o požarnoj opasnosti, ali i osposobiti stanovnike za bolje snalaženje u stresnoj situaciji izbijanja požara.

U tu svrhu kroz travanj i svibanj, u suradnji sa Sveučilišnim odjelom za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu, među stanovništvom jezgre bit će provedeno istraživanje putem upitnika kako bi utvrdili postojeći nivo protupožarne zaštite u pojedinačnim zgradama u jezgri.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.