2 min. čitanja

NIJE BEZOPASNO Napokon edukacija za vodiče kajaka na moru!

NIJE BEZOPASNO Napokon edukacija za vodiče kajaka na moru!
Foto: HGK

Morsko kajakarenje u Hrvatskoj je pravno neregulirano. U rujnu prošle godine više je kajakaša uslijed jakog vjetra zamalo nastradalo u dubrovačkom akvatoriju. Vrijeme je da se nešto promijeni.

Kako bi se takve nezgode prevenirale i razvoj ove grane pustolovnog turizma nastavio odgovorno razvijati, Sektor za turizam Hrvatske gospodarske komore pokrenuo edukaciju za vodiče kajaka na moru.

Prva praktična radionica započela je 17.svibnja u Dubrovniku u suradnji s udrugom Morsko kajakarenje Split i trajala je  do 19. svibnja. Specijalizirana radionica namijenjena je vodičima kajaka na moru i rađena je prema standardima međunarodno priznatih organizacija za morsko kajakarenje: Euro Paddle Pass (EPP), Paddle UK i American Canoe Association (ACA).

- Fokus edukacije je objasniti kompleksnost posla vodiča kajaka na moru u svrhu garancije sigurnosti tijekom ove aktivnosti. Vodiči moraju biti sposobni ljudi koji će voditi grupe po moru ne ugrožavajući svoju sigurnost niti uobičajeni pomorski promet na području kojim veslaju. Morsko kajakarenje se čini vrlo jednostavnom i bezopasnom aktivnošću, ali ljudski faktor je najveća prijetnja spomenutoj aktivnosti, te u kombinaciji sa lošim vremenskim uvjetima i zahtjevnim morem može biti pogubno. Upravo zato je bitna edukacija ne samo vodiča, nego svih korisnika kajaka. Preventivno djelovanje je najbolji način izbjegavanja opasnosti na moru. Zato je potrebna edukacija kadra koji se brine za grupe, odnosno edukacija vodiča - rekao je instruktor na edukaciji i predsjednik udruge Morsko kajakarenje Split, Marko Kovač.

Ovaj program obuke fokusiran je na opću sigurnost svih sudionika kajakarenja na moru. To uključuje kajakaše, plivače, nautičare i ostale koji su na neposredan ili posredan način uključeni u ovu aktivnost, a zbog očuvanja reda i sigurnosti na moru, ali i drugim vodenim površinama jer su u planu i radionice vodiča kajaka na rijekama

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

KAJAKAŠKA AVANTURA Mamin i tatin otok povezao kajakom
Kako spojiti mamin i tatin otok dosjetio se 28-ogodišnji Nikola Kraljić, po vlastitoj ‘dijagnozi’ teški ovisnik o moru, jedrenju i veslanju. Naime, hrabrim pothvatom kajakom je spojio otoke Krk i Hvar. A kako je sve počelo? Nakon što su ga u osnovnoj školi jedrenju naučili u Jedriličarskom klubu Malinska, u
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.