1 min. čitanja

U središtu Selca i Crikvenice instalirani prvi vanjski defibrilatori

U središtu Selca i Crikvenice instalirani prvi vanjski defibrilatori
Photo: Boris Kačan

Crikvenica i Selce od jučer su bogatiji za dva vanjska defibrilatora, medicinske aparate koji mogu spasiti život osobama sa srčanim zastojem. U planu je postavljanje još dva automatska vanjska defibrilatora na gradskim plažama.

Defibrilatori su donacija Gradskog društva Crveni križ koji su aparate nabavili tijekom 2020. i 2021. godine. Za teška akutna stanja kao što su srčani zastoji bitna je žurna reakcija, a vozila hitne medicinske pomoći nisu uvijek u stanju brzo stići na lokaciju događaja, osobito u turističkoj sezoni koju karakteriziraju gužve i zastoji. U tom slučaju pomaže AVD uređaj, koji mogu koristiti i laici jer je jednostavan za upotrebu.

Foto: Franjo Deranja/Grad Crikvenica

Prvi uređaji postavljeni su u središtu Crikvenice, u TIC-u (Turističko-informativnom centru), u prizemlju objekta Hotela International, te u objektu agencije Turist u središtu Selca.

Još dva takva uređaja do ljeta će biti postavljena na plažama u Dramlju i Jadranovu, a nakon turističke sezone bit će premješteni u crikveničku Gradsku sportsku dvoranu i u Srednju školu dr. Antuna Barca. Svrha je da uređaji budu što bliže mjestima na kojima se okuplja i aktivno djeluje veliki broj mladih ljudi i sportaša, poručuju iz gradskog Crvenog križa.

Crveni križ uskoro planira krenuti s edukacijama zaposlenika crikveničkog TIC-a te ostalih zainteresiranih, koji bi mogli biti u prigodi koristiti AVD i pomoći onima koje zadesi iznenadni srčani zastoj.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.