2 min. čitanja

U Šibeniku zaživio gradski prijevoz koji je još uvijek u probnom režimu

U Šibeniku zaživio gradski prijevoz koji je još uvijek u probnom režimu
Foto: Grad Šibenik

ŠIBENIK - Gradski parking d.o.o. građanima Šibenika od početka rujna pruža uslugu javnog gradskog prijevoza. Usluga je još u tzv. probnom režimu tijekom kojega su uključeni i nadzirani različiti dijelovi kompleksnog sustava koji se sastoji od vozila, vozača, kontrolora, prodaje karata, komunalne infrastrukture, informatičkog i informacijskog dijela.

Od sredine listopada Gradski parking započeo je s naplatom karata na svim gradskim i prigradskim linijama. U prvih 10 dana, na prodajnim mjestima Gradskog parkinga prodano je preko 11.000 karata, a u istom razdoblju prodano je oko 3.000 pretplatnih mjesečnih karata.

Radnim danima dnevni broj putnika na linijama gradskog prijevoza kreće se oko 3.000, dok se na prigradskim linijama dnevno preveze oko 500 putnika, a vikendom je smanjen intenzitet prometa putnika.

Mobilna aplikacija je izrađena te je trebala biti predstavljena s prikazom statičkih podataka na Google Transit sučelju. Ipak zbog velikog interesa građana bit će predstavljena javnosti sljedeći tjedan na press konferenciji.

Putem aplikacije građani mogu kupovati karte za javni gradski prijevoz i brodsku liniju Brodarica - Krapanj, plaćati parking te dobiti informacije o slobodnim mjestima na pojedinim parkiralištima.

Gradski parking d.o.o. je prije nekoliko mjeseci potpisao ugovor s tvrtkom Google te u suradnji s njihovim stručnjacima intenzivno radi na povezivanju dva sustava. Završetkom prve faze integracije s Google Transit sustavom koja se očekuje u narednih mjesec dana, korisnici će kroz nadogradnju mobilne aplikacije dobiti i mogućnost informiranja o gradskom prijevozu (dolasci vozila na odabranoj stanici prema važećem voznom redu, prijedlog stanice koja je najbliže korisniku).

Nakon toga slijedi druga faza integracije u kojoj će info totemi i mobilna aplikacija prikazivati stvarne pozicije autobusa i vremena dolaska na stanicu, uzimajući u kalkulaciju i predviđenu gužvu na trasi.

Osim putem mobilne aplikacije, karte za vožnju trenutno se mogu kupiti u vozilu, kod vozača i na dvije lokacije, Tržnici i na Autobusnom kolodvoru. Svim građanima ponuđena je kupnja mjesečnih pretplatnih karata po najpovoljnijim cijenama u Republici Hrvatskoj. Njima se želi potaknuti građane da što više koriste jeftin, pouzdan i siguran javni prijevoz.

Pri formiranju njihovih cijena u Gradskom parkingu ističu kako su se željeli prilagoditi različitim kategorijama naših sugrađana stoga su, uz građansku mjesečnu kartu, formirali posebne cijene za osnovnoškolce, studente, umirovljenike i korisnike socijalne pomoći. Najjeftinija pretplatna karta je tzv. socijalna po cijeni od 7,5 kuna, odnosno 1 euro. Uz jednokratnu i mjesečnu kartu, u ponudi je još dnevna i trodnevna karta.

Gradski parking i dalje građanima stoji na raspolaganju za sva pitanja i informacije putem maila: jgp.sibenik@gradski-parking.hr

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.