2 min. čitanja

Tko je prvi kročio nogom na Antarktiku?

Tko je prvi kročio nogom na Antarktiku?
Foto: Unsplash

SVIJET - Prvo potvrđeno viđenje kopna na Antarktici pripisuje se ruskoj ekspediciji iz 1820. godine, a prvo iskrcavanje na kopno američkom istraživaču 1821. No, čini se da su na Antarktiku ipak prvi kročili Maori.

Saznanja novozelandskih istraživača sugeriraju da domorodački narod kopnenog dijela Novog Zelanda, odnosno Maori, imaju znatno dužu povijest s najjužnijim kontinentom Zemlje od ostalih nacija.

Istraživači su proučavali usmenu povijest kao i 'sivu literaturu' koja podrazumijeva istraživanja, izvješća, tehničke dokumente i drugi materijal koji su objavile organizacije izvan uobičajenih akademskih ili komercijalnih izdavačkih kanala.

Putovali su tamo još u 7. stoljeću

Istraživači su utvrdili da se povezanost s Antarktikom i njezinim vodama javlja od najranijeg tradicionalnog putovanja, a kasnije kroz sudjelovanje u putovanjima i istraživanjima pod vodstvom Europe, suvremenim znanstvenim istraživanjima, ribolovom..

Ističu prvenstveno južnu plovidbu polinezijskog poglavice Hui Te Rangiore i njegove posade s početka 7. stoljeća. To bi ih vjerojatno učinilo prvim ljudima koji su vidjeli antarktičke vode, više od tisuću godina prije ruske ekspedicije, pa čak i mnogo prije planirane migracije polinezijskih doseljenika na Novi Zeland.

U nekim pričama, Hui Te Rangiora i njegova posada nastavili su svoj put prema jugu. Čineći to, vjerojatno su bili prvi ljudi koji su ugledali antarktičke vode, a možda i kontinent. Putovanje i povratak Hui Te Rangiore dio su povijesti naroda Ngati Rarua, a te se priče pojavljuju na brojnim rezbarijama, piše Klik.hr.

Kako objašnjavaju istraživači, akademska literatura još mora prijeći dugi put da dostigne to bogatstvo znanja. Narativi nedovoljno zastupljenih skupina i njihova povezanost s Antarktikom i dalje su slabo dokumentirani i priznati u istraživačkoj literaturi, smatraju.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

OBOREN REKORD Talijanski ledolomac doplovio do najjužnije točke ikad
Obaranje rekorda posljedica je manjka leda na tom području. Sateliti su lani pokazali da se od obalnih ledenjaka Antarktike sante leda odvajaju brže no što ih priroda uspijeva obnoviti. Talijanski ledolomac koji prevozi znanstvenike na Antarktiku oborio je svjetski rekord dosegnuvši najjuž…

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.