2 min. čitanja

OBOREN REKORD Talijanski ledolomac doplovio do najjužnije točke ikad

OBOREN REKORD Talijanski ledolomac doplovio do najjužnije točke ikad
Foto: Unsplash / Ilustracija

SVIJET - Obaranje rekorda posljedica je manjka leda na tom području. Sateliti su lani pokazali da se od obalnih ledenjaka Antarktike sante leda odvajaju brže no što ih priroda uspijeva obnoviti.

Talijanski ledolomac koji prevozi znanstvenike na Antarktiku oborio je svjetski rekord dosegnuvši najjužniju točku do koje je ikada doplovio neki brod, piše Reuters.

Prema talijanskom Nacionalnom institutu za oceanografiju i primijenjenu geofiziku, brod 'Laura Bassi' dosegao je točku s koordinatama 78° 44,280′ S u Zaljevu kitova u Rossovom moru.

Putovanje je omogućio neobičan nedostatak leda u tom području kako je priopćeno. Satelitska analiza prošle godine pokazala je da se obalni ledenjaci Antarktike odvajaju brže nego što ih priroda može obnoviti.

- Sretan sam zbog rekorda, ali u isto vrijeme i tužan jer se situacija na Antarktici, ali i u svijetu, tako brzo mijenja - rekao je kapetan broda Franko Sedmak za talijansku novinsku agenciju ANSA.

Prethodno putovanje drugim brodom u isto područje 2017. zaustavio je neprobojan led. Sedmak je dodao da ne bi nikada pomislio kako će nekoliko godina kasnije doživjeti da se led toliko otopio da može otići tako daleko na jug.

Znanstvenici s ledolomca 'Laura Bassi' vršili su istraživanja na dubini od 216 metara s ciljem boljeg razumijevanja morskih struja te su uzeli uzorke kako bi proučavali životinjske vrste.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Satelit snimio odlomljeni ledenjak s Antarktike, površine 4 najveća hrvatska otoka zajedno
Ogromni ledeni brijeg koji se prošle nedjelje odlomio od antarktičkog ledenog grebena ima površinu oko 1.550 četvornih kilometara, otprilike kao Krk, Cres, Brač i Hvar zajedno. BAS je na društvenim mrežama objavio prve satelitske snimke odlomljenog ledenog brijega. Veličina ledene formacij…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.