2 min. čitanja

Tjera li Hrvatska ruske diplomate? Na sankcijskoj listi su 893 osobe i 65 pravnih osoba

Tjera li Hrvatska ruske diplomate? Na sankcijskoj listi su 893 osobe i 65 pravnih osoba
Foto: Oštro

Pet mjeseci nakon što je, kako je sam rekao, “otkrio jednu toplu poetsku dušu Sergeja” i na ruskom čitao poeziju ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman piše odluku o protjerivanju ruskih diplomata iz Hrvatske.

U skoro vrijeme, mi samo gledamo u kojem opsegu. To je znak solidarnosti i ali odgovor na najnovija zbivanja i brutalnu rusku agresiju gdje smo zapanjeni zločinima i strahotama koje je počinila ruska vojska.

– Osim protjerivanja, aktivno se radi i na zamrzavanju imovine osoba koje su pod sankcijama – otkrio je za RTL ministar Gordan Grlić Radman.

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matošić također kaže:

– Na sankcijskoj listi su 893 osobe i 65 pravnih osoba. Očekujemo već sutra promjenu tog stanja s obzirom da će se u Bruxellesu donijeti novi paket mjera.

Rusi u Hrvatskoj, uz ostalo, ostaju bez luksuza u kojem su uživali, prvenstveno na obali, ali i novca na računima.

– Zamrzavaju se njihove kompanije, u smislu sprječavanja tih osoba koje su na sankcijskoj listi u smislu korištenja tih gospodarskih resursa kako bi izvlačili sredstva koja mogu biti dalje proslijeđena za agresiju prema Ukrajini. Imovina koju smo mogli procijeniti, a koja je zamrznuta je iznosila preko 20 milijuna kuna i preko 170 milijuna kuna – rekao je Matošić.

Inače ta je brojka puno veća, jer nisu pribrojane sve zaplijenjene jahte čija se povezanost s Rusima utvrđuje. Tek za njih tri se zna pravi vlasnik. Hrvatska o sankcijama ne odlučuje samostalno, već se te odluke donose u Bruxellesu.

– Svaki put dobivamo prijedloge novih izlistanja i to razmatramo na ovim sastancima što se tiče Hrvatske. Osobe se provjeravaju, dobivaju se informacije od svih tijela i vrše se provjere o samoj imovini osoba ili potencijalnih osoba – tvrdi državni tajnik Stjepan Čuraj.

Bogataši često pokušavaju i prikriti što sve imaju pa imovinu registriraju na dalekim otocima i na treća imena, izazovno je utvrditi što je rusko, a što ne.

Pomaže li SOA? Naravno, i ona je član radne skupine. Od nedavno pomažu i kolege iz DORH-a, ističe državni tajnik.

U Ruskom veleposlanstvu u Zagrebu pomno prate sve što se događa, a na upit o protjerivanju kažu da ga još ne žele komentirati dok od Vlade ne dobiju službenu informaciju.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Jahta sankcioniranog oligarha Alishera i njegove supruge Irine Usmanove nalazi se u Murteru
Počela blokada ruske imovine u Hrvatskoj – Blokirane i tri luksuzne jahte
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.