1 min. čitanja

Počela blokada ruske imovine u Hrvatskoj – Blokirane i tri luksuzne jahte

Počela blokada ruske imovine u Hrvatskoj – Blokirane i tri luksuzne jahte
Foto: Facebook

Hrvatska obala oduvijek je bila primamljiva ljudima s podebljanim bankovnim računima. Nije tajna da hrvatsku obalu vole i bogati Rusi, nerijetko oligarsi, koji su pokupovali niz nekretnina na Jadranu. Osim otoka Mljeta na kojem gotovo da nema mjesta na kojem nije sagrađena neka ruska nekretnina, vole Rusi i naše marine u kojima su od početka rata u Ukrajini, dosad blokirane čak tri luksuzne jahte u ruskom vlasništvu.

U Hrvatskoj su dosad blokirana tri broda povezana s pravnim ili fizičkim osobama koje su se našle na listi sankcioniranih od strane Europske unije zbog ruske agresije u Ukrajini. Jutarnji list piše da se radi o brodovima koji se nalaze u Rijeci, Betini i Skradinu, a navodno se planira blokada još tri broda povezana s ruskim fizičkim i pravnim osobama.

Dnevnik piše da je među blokiranim brodovima i 180 milijuna dolara vrijedna jahta Royal Romance, koja je donedavno bila u vlasništvu ukrajinskog odvjetnika i biznismen Viktora Medvedčuka, čovjeka bliskog ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, a koja se nalazi u Rijeci.

O spomenutoj jahti pisali smo prije dva tjedna, kada smo i doznali od kapetana Bubice Šarića da jahta nije u vlasništvu ukrajinskog bogataša bliskog Putinu još od ožujka prošle godine. Tko je novi vlasnik, Šarić nam nije htio otkriti, iako na web stranici Superyacht stoji da je Medvedčuk i dalje njezin vlasnik.

Royal Romance našla se u fokusu javnosti nakon što se u Facebook grupi Ukrajinci u Hrvatskoj počelo pozivati ljude da zapale spomenutu jahtu. Iz riječke policije odgovorili su nam da vode računa o tome da se ne uznemiruje javnost, a jesu li i što poduzeli vezano uz poziv na incident, nije nam poznato.

Što se tiče blokade ostalih ruskih plovila u Hrvatskoj, zasad nije poznato tko su im vlasnici niti gdje se nalaze blokirani brodovi.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Riječka policija nakon prijetnji paljenjem jahte: “Vodimo računa da ne uznemirujemo javnost”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.