2 min. čitanja

Jahta sankcioniranog oligarha Alishera i njegove supruge Irine Usmanove nalazi se u Murteru

Jahta sankcioniranog oligarha Alishera i njegove supruge Irine Usmanove nalazi se u Murteru
Foto: Oštro

MURTER – Irina VU, 35-metarska jahta supruga sankcioniranog ruskog oligarha Alishera Usmanova, koju je portal Oštro razotkrio u ponedjeljak, trenutno se nalazi na kopnu pokraj marine Betina na otoku Murteru. Nakon što smo u sklopu međunarodnog istraživačkog projekta Russian Asset Tracker objavio tekst, čitatelj je poslao njezine fotografije, objavljuje portal Oštro.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture potvrdilo je Oštru da su prošli tjedan za tri plovila izdane mjere privremene zabrane korištenja i isplovljavanja »zbog osnova sumnje u povezanost vlasnika jahte s osobama na sankcijskom popisu«. Plovila su smještena u marini Betina, u ACI Skradinu te u Luci Rijeka. Ministarstvo nije potvrdilo je li među njima i jahta Irina VU.

Spomenutu jahtu Oštro je otkrio radeći na međunarodnom projektu zajedno s 25 medija predvođenih OCCRP-om. Do sada je otkriveno više od 145 subjekata vrijednosti oko 17,5 milijardi dolara povezanih s osobama koje se nalaze na listi 35 opozicijskog lidera Alekseja Navaljnog. Na njoj su oligarsi i ruski službenici za koje smatra da su sudjelovali u njegovu trovanju i zatvaranju.

Na temelju dokumenata koje je pribavio Oštro , utvrdili smo kako je jahta koja je dugi niz godina plovila Jadranskim morem bila u vlasništvu tvrtki povezanih s Irinom Viner-Usmanovom, suprugom Alisherom Usmanovom, koja je danas na listama sankcioniranih Europske unije, SAD-a i Velike Britanije donesenih nakon ruske agresije nad Ukrajinom.

Foto: Oštro

Kako smo nedavno izvijestili, Irina VU je 2012. godine registrirana u Splitu i tada je bila u vlasništvu hrvatske tvrtke Leraux jahte, čiji je vlasnik bila ciparska tvrtka Leraux Investment. Četiri godine kasnije jahta je prešla u vlasništvo povezane ciparske tvrtke Leraux Yachts Leasing, da bi sljedeće godine preuzela druga povezana tvrtka, Leraux Yachts s Kajmanskih otoka. Ona je i dalje njezina vlasnica.

No ciparski Leraux Yachts Leasing je prema podacima tamošnjeg registra od 2015. do 2016. godine bio u vlasništvu Leraux Holdingsa, čija je današnja krajnja vlasnica Viner-Usmanova. Ona je preko Leraux Holdings i vlasnica još jedne hrvatske tvrtke, Kisik, koja ima nekretnine u Orebiću.

Osim jahte Irina VU, Oštro je locirala i drugu imovinu članica Usmanovljeve obitelji koje se nisu našle među sankcioniranim osobama: stari ljetnikovac i veliku šumu na Pelješcu, koji pripadaju sestri Usmanova.

Anja Vladisavljević

PROČITAJTE JOŠ:

Ovo je imovina ljudi bliskih Putinu u Hrvatskoj!
Jahta pod sankcijama Royal Romance napustila riječku luku
Pripada li Šeherezada Putinu? Izneseni dokazi o posadi povezanoj s tajnim službama Kremlja
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.