2 min. čitanja

Tisućugodišnja Mletačka Republika konačno je ukinuta 1797.

Tisućugodišnja Mletačka Republika konačno je ukinuta 1797.
Foto: Wikimedia

Mletačka Republika, nekadašnja 'vladarica mora', ukinuta je nakon gotovo tisućugodišnjeg postojanja 12. svibnja 1797. Tako su, nakon nekoliko stoljeća, Dalmacija i Kvarner oslobođeni mletačke vlasti.

Toga je dana posljednji mletački dužd Ludovico Manin izvršio predaju Venecije francuskom generalu Napoleonu i abdicirao.

Veliko vijeće zatim je proglasilo ukidanje Republike. Manin je napustio Duždevu palaču dva dana kasnije, a potom su francuski vojnici umarširali u Veneciju. Svrgnuti dužd morao je predati oznake vlasti, naročito slavnu duždevsku kapu.

Kada je kasnije znao šetati gradom, napadali su ga ljutiti građani zbog  predaje grada Francuzima. No, njegova odluka o predaji bila je zapravo motivirana željom da se spriječi krvoproliće građana.

Mirom u Campoformiju, potpisanom iste godine, mletački posjedi u Albaniji, jonski otoci i Belgija pripali su Francuskoj, a veći dio mletačkog područja s Venecijom, Istrom, kvarnerskim otocima, mletačkom Dalmacijom i Bokom Kotorskom Habsburškoj Monarhiji.

Tako su nakon nekoliko stoljeća Dalmacija i Kvarner oslobođeni mletačke vlasti, a hrvatsko stanovništvo ponadalo se sjedinjenju s ostatkom Hrvatske pod Habsburškom vlašću, piše Povijest.hr.

Isprva je izgledalo da će do sjedinjenja zaista doći, pogotovo nakon što je carski general Mato Rukavina s vojskom sastavljenom od hrvatskih krajišnika ušao u Zadar, a zatim i u ostale dalmatinske gradove. Nažalost, odlukom bečke vlade od toga nije bilo ništa, a uprava nad tim područjima ostala je ista kao i za vladavine Mletačke Republike.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Jeste li znali? Manje poznate činjenice o odnosima Venecije i Dalmacije | | Morski HR
U rubrici “Jeste li znali”, koju za Vas odabire Gordana Igrec, donosimo neke manje poznate činjenice o Veneciji, Dalmaciji, njihovom odnosu i ustrojstvu. Pa, jeste li znali... ...da – je 155
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.