2 min. čitanja

Jeste li znali? Manje poznate činjenice o odnosima Venecije i Dalmacije

Jeste li znali? Manje poznate činjenice o odnosima Venecije i Dalmacije
Ilustracija: Morski HR

U rubrici “Jeste li znali”, koju za Vas odabire Gordana Igrec, donosimo neke manje poznate činjenice o Veneciji, Dalmaciji, njihovom odnosu i ustrojstvu.

Pa, jeste li znali…

…da – je 1553. godine mletački predstavnik Giovanni Battista Gistuiniani putujući po Dalmaciji zapisao sljedeće za Šibenik: „nošnje stanovnika, njihov govor i njihovo obećanje, sve je hrvatsko. Sve žene se odijevaju po hrvatsku i gotovo ni jedna ne zna talijanski govoriti. I u Trogiru: „stanovništvo ovog grada živi po hrvatskim običajima. Istina je, da se neki od njih odijevaju na talijanski način, ali ti su rijetki. Svi znadu govoriti talijanski, ali u svojim kućama govore hrvatski, i to zbog žena, jer malo koja od njih razumije talijanski, a ako ga koja i razumije, neće da govori drugim, osim svojim materinjim jezikom.“ U šibenskim samostanima i ostalima u Dalmaciji u to doba sve časne sestre govore samo hrvatskim jezikom“

…da – kada je Venecija uzela dalmatinske gradove nije dozvolila kleru pristup u veliko plemićko vijeće, a niti u pučke skupštine. (Prema današnjem tumačenju te odluke, kler nije imao nikakv utjecaj na javni i politički život u to vrijeme.)

…da – je u 15. Stoljeću došlo do krvavih sukoba između plemića i pučana u Splitu, Trogiru, Hvaru i Šibeniku.

…da – u Dalmaciji za venecijanske vlasti nije bilo kmetova! Ljudi su se djelili na plemiće i pučane. U 16. stoljeću u nekim gradovima počeo se stvarati i građanski stalež!

…da – je Venecija zadala Dalmaciji najteži udarac kada je 15.siječnja 1452.godine njena Vlada naredila da se sva trgovačka roba u Dalmaciji mora izvoziti u – Veneciju i ni u bilo koje drugo mjesto!

…da – su dalmatinski gradovi još prije dolaska mletačke vlasti gotovo svi imali svoje javne škole!

…da – je 1848.godine car Ferdinand izdao patent kojem daje slobodu tiska, određuje narodnu gardu i saziv poslanika pokrajinskih staliža da svi oni zajedno izrade Ustav koji je on odredio! Dalamtinski intelektualci su sa oduševljenjem prihvatili tu ideju Habsburškog cara.

…da – je grad Varaždin dok je bio u Habsburškoj monarhiji glavni grad Hrvatske tražio pridruženje Dalmacije Hrvatskoj, jer je ona nekad njoj pripadala. Sličan je zakon istoga dana donio i Zagreb, ističući kako: „Dalmacija pripada Hrvatskoj po zakonu, historiji i narodu“.

Gordana Igrec

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.