1 min. čitanja

The Guardian: Obilne kiše i velike poplave pogodile Balkan

The Guardian: Obilne kiše i velike poplave pogodile Balkan
Foto: Twitter

Šest ljudi poginulo je tijekom evakuacija. Nastale su i značajne materijalne štete, a posebno je teško pogođena Albanija, piše danas The Guardian.

U Europi su poplave uzrokovane obilnom kišom usmrtile šest osoba, dovele do evakuacije i uzrokovale značajnu materijalnu štetu u dijelovima Balkana. Nizak tlak sa središtem iznad južne Italije donio je jugozapadni vjetar pun vlage u cijeloj regiji tijekom vikenda. Posljedične bujice dovele su do poplave stotina domova, kao i tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta.

Dijelovi Albanije bili su posebno teško pogođeni, oko 400 mm kiše palo je u samo 12 sati uzrokujući izlijevanje rijeke Drim iz korita za oko 100 mm. U obližnjoj Crnoj Gori jaka kiša uzrokovala je porast rijeke Morače za više od 4 metra u 10 sati!

Oluja je donijela obilnu kišu s jakim vjetrovim i u Španjolsku. Udar vjetra od 84 mph zabilježen je u Serra d'Alfabiji na Majorci, a vatrogasci su intervenirali u desetak nesreća, od srušenih stabala do gorskih spašavanja. Snažni vjetrovi uzrokovali su štetu i na brodovima u Port de Solleru. Oluja je donijela goleme valove, koji su dosezali visinu do čak 5 metara.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.