3 min. čitanja

Stara škola u Žirju - odgovor predsjednika MO Emira Berbića

Stara škola u Žirju - odgovor predsjednika MO Emira Berbića
Foto: Damir Jerkov

ŽIRJE - Otočani su nedavno održali javnu tribinu s ciljem poticanja obnove zgrade stare škole kao društvenog doma. Protive se dodjeli koncesije privatnicima, a danas donosimo odgovor predsjednika mjesnog odbora.

Podsjetimo, nedavno se u našu redakciju javila čitateljica s otoka Žirja koja je javnosti željela skrenuti pažnju na peticiju za Staru školu na Žirju.

Kako je počeo rat na mom otoku - Žirjani ne daju zgradu stare škole privatniku
ŽIRJE – Otočani su nedavno održali javnu tribinu s ciljem poticanja obnove zgrade stare škole kao društvenog doma. Traže zaustavljanje aktivnosti Grada Šibenika koje idu u smjeru dodjeljivanja koncesije privatnicima jedine preostale javne nekretnine na otoku, navodi čitateljica čije pismo objavljuje…

Redakcija portala Morski.hr poslala je upit za komentar Gradu Šibeniku i predsjedniku MO Žirje, ali do objave prvoga članka odgovori nisu stigli. Međutim, obećali smo ih objaviti naknadno.

Sukladno tome, u cijelosti prenosimo odgovor predsjednika MO Žirje koji nam je danas stigao na mail:

Poštovani,

Više od tri desetljeća postoji inicijativa za obnovu i uređenje prostora zgrade,,Stare škole" na otoku Žirju.

U razdoblju od 2007. do 2009. godine izvršeni su radovi na fasadi zgrade, stavljena je stolarija (osim ulaznih vrata), napravljeni su unutarnji vertikalni nosači i krovište.

Želja mještana i Mjesnog odbora oduvijek je bila da se zgrada „Stare škole" prenamijeni u svrhu trgovine i kulturno-sportskih sadržaja. Dosadašnji sastavi Mjesnog odbora donosili su odluku za navedenu sanaciju, a istu je u kolovozu 2019. godine potvrdio i Mjesni odbor u sadašnjem sastavu.

Zajedno s Gradom Šibenikom, Mjesni odbor Žirje, na dobrobit svih mještana, uspijeva dovesti ovaj projekt do same realizacije.

Inače, zgrada „Stare škole“ se nalazi na frekventnom raskrižju, lako dostupnom svim naseljenim mjestima na otoku, a promet se može obavljati bez gužvi i zastoja. U ljetnim mjesecima na otoku boravi i do tri tisuće ljudi, a taj će se broj u bliskoj budućnosti vjerojatno i udvostručiti. Iz svega proizlazi da lokacija trgovine mora biti dostupna svima i to na području gdje se neće stvarati „usko grlo“ i gdje će se promet nesmetano odvijati.

Iz svega navedenog, ne vidim razlog za protivljenje projektu kojeg svi čekamo tri desetljeća i koji je u samoj fazi provedbe. Čemu nezadovoljstvo i to od osoba koje se nikad nisu obratile ovom Mjesnom odboru u vezi navedenog projekta ni pismeno ni usmeno.

Posebno bih istaknuo da bi bila velika šteta da prostor zgrade „Stare škole“, na frekventnoj i lako dostupnoj lokaciji, ostane neiskorišten, neovisno o tome koji će se društveni sadržaj ostvariti. Podržavam svaku inicijativu na dobrobit žitelja otoka Žirja, no ovaj projekt cjelogodišnje trgovine i sportskih sadržaja doveden je do samog početka realizacije.

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK MO ŽIRJE

kap. Emir Berbić

PROČITAJTE JOŠ:

PETICIJA USPJELA Šibenski gradonačelnik Žirjanima o statusu stare škole: “Ispoštovat ćemo volju otočana”
ŽIRJE/ŠIBENIK - Stara škola na Žirju trebala je prema projektu iz 2018. rekonstrukcijom postati objekt društvene namjene uz koji bi bili izgrađeni i sportski tereni. Drugim riječima, stara škola trebala je postati društveno-kulturni dom. Samoodrživi. “Iz vedra neba”, kažu organizatori nedavne petic…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.