4 min. čitanja

Kako je počeo rat na mom otoku - Žirjani ne daju zgradu stare škole privatniku

Kako je počeo rat na mom otoku - Žirjani ne daju zgradu stare škole privatniku
Foto: Grad Šibenik

ŽIRJE – Otočani su nedavno održali javnu tribinu s ciljem poticanja obnove zgrade stare škole kao društvenog doma. Traže zaustavljanje aktivnosti Grada Šibenika koje idu u smjeru dodjeljivanja koncesije privatnicima jedine preostale javne nekretnine na otoku, navodi čitateljica čije pismo objavljujemo u cjelosti.

U redakciju portala Morski.hr prije nekoliko dana javila se čitateljica s otoka Žirja sa sljedećim tekstom:

"Na otoku Žirju je od 29. prosinca 2022. do 9. siječnja 2023. organizirana i provedena peticija s ciljem:

- da se održi javna tribina (zbor građana) na temu budućnosti stare škole,
- da se ponovo aktualizira projekt iz 2018. koji predviđa obnovu stare škole kao društvenog doma te
- da se zaustave aktivnosti dodjeljivanja zgrade stare škole u koncesiju privatnicima.

Peticija je organizirana od strane mještana kao spontana građanska inicijativa nakon curenja informacija oko davanja škole u koncesiju privatnim investitorima. Prikupljena su ukupno 123 potpisa od kojih 58 imaju prebivalište na otoku Žirju (što čini gotovo 40 posto od ukupnog broja prijavljenih).

Kao ključni zahtjev ističe se potreba za sazivanjem zbora građana na temu stare škole i sve to kako bi se budućnost tog jedinog preostalog javnog objekta odredila u konsenzusu s mještanima.

Organizatori inicijative smatraju kako je društveno-kulturni prostor, koji će vratiti u fokus znanje, kulturu, sport i slično, te tako znatno doprinijeti revitalizaciji otoka, važniji za zajednicu od privatne investicije, i pri tome neodržive (informacija kaže kako se planira trgovina u prizemlju i smještajna jedinica za radnike na prvoj etaži).

Otok je nakon dugo godina dobio trgovinu koja je otvorena cijele godine. I takva gospodarska aktivnost kojom se opravdava koncesija je skoro pa iz rubrike “da ne povjeruješ“. Tijekom godine na otoku živi 60-70 stanovnika. Isplativost takve investicije je krajnje upitna.

S druge strane, veliki broj mještana smatra kako je vrijednost društveno kulturnog doma neprocjenjiva za razvoj ove male otočke zajednice, a to su potvrdili potpisivanjem peticije.

Najveći problem u cijelom ovom žamoru je nedostatak komunikacije između mještana i predstavnika vlasti (gradska uprava i MO). Iz vedra neba, nakon što u izradili projekt 2018. godine: Stara škola – rekonstrukcija postojećeg objekta društvene namjene i izgradnja sportskih terena i sadržaja (uz veliki konsenzus s mještanima) gradska uprava pristaje na prijedlog davanja stare škole u koncesiju privatnom investitoru.

Još veći problem u ovoj priči predstavlja i činjenica kako se potencijalni koncesionari već pripremaju za natječaj, i to sve u dogovoru s vlastima. Isti su već i obilazili nekretninu i uzimali mjere, prema nekim informacijama već imaju angažiranog odvjetnika. Ovo je netransparentno i neprihvatljivo.

Ako je gradska uprava promijenila mišljenje i odustala od društveno korisnog projekta, postupak koncesije bi trebao biti transparentan. Namjera građana s ovom inicijativom je zaustaviti postupke za izdavanje koncesije dok se ne održi javna rasprava odnosno zbor građana, te aktualizacije projekta iz 2018. godine. "

Mjesni odbor Žirje objavio je prije toga sljedeće:

"Prostor Stare škole

Dragi moji Žirjani, koristim ovu priliku da vas obavijestim o namjerama korištenja prostora "Stare škole". Grad Šibenik bi trebao raspisati javni natječaj za koncesiju prostora "Stare škole" u svrhu turizma, kulturnih sadržaja, trgovine i smještaja. To podrazumijeva da se na natječaj može javiti tkogod želi i ima dobre ideje u tom pravcu. Također, mogu se javiti i naši mještani.

Što znači da će prostor biti koncesioniran? To znači da će se ulagaču priznati dio uložene investicije kroz najam. To je jedini model po kojem se Žirje može pokrenuti i razvijati. Taj prostor će biti prostor svih Žirjana i njegovih posjetitelja - kao jedna pokretačka točka i motiv za podizanje turizma na višu razinu sa svim svojim sadržajima.

Sve priče koje kolaju proizlaze vjerojatno iz osobnih interesa. Stvaranje sadržaja na prostoru "Stare škole" nije namijenjeno stvaranju konkurencije postojećim sadržajima, već isključivo poboljšanju životnih uvjeta na otoku. Tako se ni mala novootvorena trgovina ne mora pribojavati potencijalnog otvaranja nove veće trgovine.

Također, sve navedeno nema nikakve veze s načinom tretiranja i sudbinom bivše poljoprivredne zadruge Žirje, kad su svi članovi MO Žirje bili dosta mlađi, doslovno djeca. Inače, ispred škole planirano je još jedno igralište i boćalište.

S poštovanjem, Emir Berbić, predsjednik MO Žirje"

Prije dva dana na Facebook stranici MO Žirje objavljeno je također nekoliko rečenica na navedenu temu:

"Koliko je meni poznato, MO Žirje u sadašnjem sastavu nikad nije zaprimio navedeni projekt "Stare škole". Osobno sam čuo priče o tom projektu, ali isti nikad nisam vidio. Znam za projekte do 2016. Dotični koji traže projekt iz 2018. valjda znaju u čijem je posjedu projekt. Predsjednik MO Žirje"

Redakcija portala Morski.hr poslala je upit za komentar Gradu Šibeniku i predsjedniku MO Žirje, ali do objave ovoga članka odgovori nisu stigli. Nakon što se jave sa svojim komentarima na temu rekonstrukcije stare škole, objavit ćemo ih u cjelosti.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

DRUGAČIJI TURIZAM Gosti dolaze na Žirje da trče, izbjegavaju tehnologiju i nauče kako se čisti riba!
ŽIRJE - Potpuno drugačiji vid turizma događa se na otoku Žirju. Ekološki aktivist Anton Dobra često čisti smeće koje mu stiže na otok, a ne manjka mu ideja da Žirje učini zanimljivim i turistima. U uvali Tratinska na zapadnom dijelu otoka Žirja, nalazi se “Robinzon zuri”, male dalmatinske kućice ko…

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.