2 min. čitanja

PETICIJA USPJELA Šibenski gradonačelnik Žirjanima o statusu stare škole: "Ispoštovat ćemo volju otočana"

PETICIJA USPJELA Šibenski gradonačelnik Žirjanima o statusu stare škole: "Ispoštovat ćemo volju otočana"
Foto: Damir Jerkov

ŽIRJE/ŠIBENIK - Stara škola na Žirju trebala je prema projektu iz 2018. rekonstrukcijom postati objekt društvene namjene uz koji bi bili izgrađeni i sportski tereni. Drugim riječima, stara škola trebala je postati društveno-kulturni dom. Samoodrživi.

"Iz vedra neba", kažu organizatori nedavne peticije koju su potpisala 123 mještana (58 sa stalnim boravkom na otoku), "gradska uprava pristaje na prijedlog davanja stare škole u koncesiju privatnom investitoru."

- Još veći problem u ovoj priči predstavlja i činjenica kako se potencijalni koncesionari već pripremaju za natječaj, i to sve u dogovoru s vlastima. Isti su već i obilazili nekretninu i uzimali mjere, prema nekim informacijama već imaju angažiranog odvjetnika. Ovo je netransparentno i neprihvatljivo. Ako je gradska uprava promijenila mišljenje i odustala od društveno korisnog projekta, postupak koncesije bi trebao biti transparentan. Namjera građana s ovom inicijativom je zaustaviti postupke za izdavanje koncesije dok se ne održi javna rasprava odnosno zbor građana, te aktualizacije projekta iz 2018. godine - tvrde Žirjani koji stoje iza peticije.

Cilj peticije je, kažu, ponajprije uspostava dijaloga mještana i javne vlasti o budućnosti zgrade, kroz javnu tribinu ili zbog građana.

- Poslali smo i poziv gradonačelniku da dođe na otok i osobno upozna malo bolje cijelu zajednicu i razna bogatstva otoka. Da se uvjeri kako je i Žirje vrijedno biti dio pozitivne priče ulaganja u društveno-korisne projekte, nakon Prvića, Kaprija i Zlarina - poručuju.

A što na sve poručuje gradonačelnik Šibenika, Željko Burić?

- Nastavno na vaš upit oko navodnih nesuglasica lokalnog stanovništva u namjeni objekta stare škole na otoku Žirju, ovim putem vas informiramo da će Grad Šibenik ispoštovati volju stanovnika otoka Žirja te neće poduzimati nikakve radnje dok se mještani ne usuglase - stoji u kratkom odgovoru na upit ŠibenikIN-a.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

“NE DAMO STARU ŠKOLU!” Stanovnici otoka Žirja proveli peticiju
ŽIRJE - Na otoku Žirju od 29. prosinca 2022 do 9. siječnja 2023. organizirana je i provedena peticija građana s ciljem zaustavljanja aktivnosti Grada Šibenika radi dodjeljivanja zgrade stare škole u koncesiju privatnicima. Žirjani također žele održati i javnu tribinu (zbor građana) na temu budućnost…
Kako je počeo rat na mom otoku - Žirjani ne daju zgradu stare škole privatniku
ŽIRJE – Otočani su nedavno održali javnu tribinu s ciljem poticanja obnove zgrade stare škole kao društvenog doma. Traže zaustavljanje aktivnosti Grada Šibenika koje idu u smjeru dodjeljivanja koncesije privatnicima jedine preostale javne nekretnine na otoku, navodi čitateljica čije pismo objavljuje…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.