4 min. čitanja

SRCEM ZA MALE HEROJE Dina Levačić pliva 14,5 Nm između otoka Vira i Ista u humanitarnoj akciji

SRCEM ZA MALE HEROJE Dina Levačić pliva  14,5 Nm između otoka Vira i Ista u humanitarnoj akciji
Dina Levačić

VIR/IST – Najpoznatija hrvatska daljinska plivačica Dina Levačić plivat će 27 kilometara morske rute od otoka Vira do otoka Ista u sklopu humanitarne akcije za Odjel neonatologije KBC Split i u organizaciji Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita. Akcija se pomaže uplatom novčanih sredstava.

Ovisno o najpovoljnijim vremenskim prilikama i uvjetima na moru, najpoznatija i najbolja hrvatska daljinska plivačica Dina Levačić plivat će s četvrtka na petak, odnosno s petka na subotu (možda i noć kasnije) od otoka Vira do otoka Ista. Tih 27 kilometara maratonske morske dionice splitska plivačica će, kako očekuju u njezinom timu, preplivati za nekih osam sati. Riječ je o humanitarnom plivanju u organizaciji Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita i u sklopu humanitarne akcije #Srcem za male heroje za Odjel neonatologije KBC Split. Dina se trenutno priprema na Istu gdje je prije nekoliko dana odradila tradicionalni 14. plivački maraton Oko Benušića, a krajem srpnja i plivačku štafetu na međunarodnom triatlonu Crown of Montenegro. U dobroj je formi pa s nestrpljenjem očekuje novi izazov kojim će spojiti dva mula na dva otoka.

Foto: Kažimir Škrbić

– Polako odrađujem završne pripreme plivajući nekoliko kilometara dnevno na Istu. Nisam rođena na otoku Istu, ali tamo su moji korijeni. Na Istu sam naučila plivati, napravila prvi skok u duboko more i provela brojna lijepa ljeta. Iz tih razloga želim da otok Ist bude moj cilj, dok je Vir odabran kao još jedan otok i zbog naše procjene kako će Virani prepoznati ovu humanitarnu akciju. Nisam nikad bila na Viru, pa će mi ovaj nastup, iako nakratko, biti prilika da se s njim upoznam. Bit će kratko, ali slatko druženje, a možda u budućnosti budem imala priliku duže boraviti na otoku Viru. Moji su roditelji pomogli u organizaciji Virskog triatlona, tako da bih jednom, ako se ukaže prilika, mogla sudjelovati na triatlonu kao dio plivačke štafete – kaže 25-godišnja Splićanka i Išćunka.

Dina Levačić je prva Hrvatica koja je preplivala kanal La Manche, ali i tek šesti Zemljanin te druga žena u povijesti daljinskog plivanja koja je za 90 dana isplivala veličanstvenu plivačku Trostruku krunu kao najveći uspjeh hrvatskog daljinskog plivanja: 20 mostova Manhattana u New Yorku (46 kilometara), kalifornijski zaljev od otoka Cataline do San Pedra (34 kilometra) te La Manche (plivala 45 kilometara). Dina je dosad odradila i četiri od sedam velikih plivačkih maratona koji se nazivaju Oceans Seven (Oceanovih sedam) – prolaz Catalina u Californiji, La Manche u Europi, Moloka‘i na Havajima i Tsugaru u Japanu. Sjeverni kanal između Irske i Velike Britanije, Gibraltarska vrata između Španjolske i Afrike te Cookov prolaz između Južnog i Sjevernog otoka na Novom Zelandu, ostavljeni su za neke druge prilike. Dotad će zaplivati u Virskom moru kako bi u sklopu humanitarne akcije spojila dva mula na dva otoka. Humanitarne akcije splitskoj plivačici nisu novost. Levačić je već plivala od Trogira do Splita za splitsku udrugu Anđeli, dok je od Omiša do Splita plivala za udrugu Moje dijete iz Solina. Ove plivačke humanitarne akcije Levačić smatra svojim doprinosom društvu.

– Dio sam humanitarne akcije #Srcem za male heroje kojom prikupljamo sredstva za splitski Odjel neonatologije. Riječ je o nabavci uređaja koji je našim Palčićima prijeko potreban da bi im se pomoglo u njihovoj prvoj i najvećoj borbi nakon rođenja. Kako ću plivati prema otoku mogu porijekla, sve skupa je za mene veoma poseban doživljaj – ističe splitska plivačka heroina. Što se samog maratona tiče, 27 kilometara morske rute i osam do devet sati boravka u moru nisu neka novost za Dinu.

– Imam dosta iskustva u plivanju dugih dionica, tako da znam kako svako plivanje nosi neke svoje specifične momente. Uvijek postoji određena doza nervoze uoči samog nastupa, no vjerujem kako neće biti iznenađenja tijekom plivanja. Prolaz između Ista i Molata specifičan je zbog struja, ali mislim kako nema razloga za brigu. Očekujem dobar nastup i za nekih osam sati siguran dolazak na Ist – najavljuje Levačić uspješno plivanje koje je za sve obične smrtnike plivački podvig, ali za mogućnosti splitske daljinske plivačice – tek jedan običan dan u njezinom morskom uredu.

Noćno plivanje je najbolja zaštita protiv sunčanice ili dehidracije

Hoće li Dina Levačić plivati od Vira do Ista u noći s četvrtka na petak (12. i 13. kolovoza), ili s petka na subotu (13. i 14. kolovoza), a možda i sa subote na nedjelju (14. i 15. kolovoza), još je potpuno otvoreno pitanje. Birat će se između ta tri dana, odnosno između tri noći.

– Ne znamo još točan dan plivanja, najvjerojatnije uoči vikenda ili za vikend. Nastup ovisi o vremenskim prilikama pa tražimo dan s najpovoljnijim uvjetima na moru – kaže Željana Levačić, mama hrvatske plivačice i osoba koja o najboljoj hrvatskoj daljinskoj plivačici vodi svakodnevnu i profesionalnu skrb. Zato će Dina iz Vira krenuti u mrkloj noći.

–  Osnovni razlog je visoka dnevna temperatura zraka i mora, pa je noćno plivanje najbolja zaštita protiv sunčanice ili dehidracije. Očekujemo i kako će more biti najmirnije – objašnjava gospođa Levačić razloge plivanja u noćnim uvjetima.

Evo kako se mogu donirati sredstva za Odjel neonatologije u splitskom KBC-u

Svaki koračić je dio dugog puta – poručuje Dina Levačić promovirajući plivački maraton od Vira do Ista i humanitarnu akciju #Srcem za male heroje.

– Na ovaj način želim pružiti podršku svim roditeljima i njihovim malim herojima da imaju sretna, vesela i pomalo nestašna djetinjstva – poruka je splitske plivačice otočnih korijena. Ovom humanitarnom akcijom i novčanom uplatom pomaže se Odjelu neonatologije u splitskom KBC-u, a na Facebook stranici Dine Levačić objavljen je račun na koji se mogu donirati sredstva – IBAN: HR6724070001300020395.

Kažimir Škrbić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.