1 min. čitanja

Split: Kaos u gradu - Slobodnog kreveta nema

Split: Kaos u gradu - Slobodnog kreveta nema
Foto: Čitatelj

Splitska je trajektna luka prošlog vikenda postavila ovogodišnji rekord s 85.000 putnika i 17.000 vozila, što nije zabilježeno ni u kolovozu rekordne 2019. Prometni kaos u gradu bilo je nemoguće izbjeći. Split, kako se kaže, trenutačno "puca po šavovima". Slobodnog kreveta - nema.

Gužva u luci, gužva u gradu. Prvih dana kolovoza turistički promet u Splitu ruši rekorde.

- Što se tiče prometa, prihoda, poslovanja, to je za 200-300% išlo gore, osmi mjesec je bilo teško stići jer smo imali koncentraciju na 15 dana. Međutim od početka mjeseca stvarno rasturamo - rekla je direktorica hotela Nevena Čikeš.

Najviše je mlađih gostiju

Spavaju u obiteljskom smještaju ili hostelima. Hranu i piće kupuju u trgovinama jer im je sve ostalo skupo. Trgovina cvate. Vrijednost fiskaliziranih računa u srpnju u odnosu na 2019. veća je u Splitsko-dalmatinskoj županiji za 47%, a broj izdanih računa 8%. Iako su restorani puni, ugostitelji nisu toliko zadovoljni.

- Ove godine smo primijetili novu skupinu gostiju, malo mlađu, vide ponudu, okrenu se i odu. Konzumiraju hranu i piće na ulici, a to nikako ne ide u korak s održivim razvojem i cjelogodišnjim turizmom - istaknula je Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti, HGK.

Ipak, ima i onih s drugim iskustvima.

- Meni 50% mladih ljudi čini promet u restoranu, jako su fini, pristojni, naručuju sve ,i predjelo i glavno jelo, izvrsni su potrošači, naglasila je direktorica hotela Nevena Čikeš.

- Mislim da su restorani skuplji nego prošlih godina. Ma idemo ove godine potrošiti sve što se može. Ne znam, nemam limita - odgovori su turista.

Do kraja kolovoza iz Jadrolinije najavljuju samo odlične rezultate, a iz Zračne luke dvo-milijuntog putnika. Rezervacije za rujan i listopad sjajno se prodaju. Unatoč visokim cijenama, vrelom ljetu kao da nema kraja, piše HRT.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.