3 min. čitanja

Slikoviti mostići najmanjeg grada na Hvaru

Slikoviti mostići najmanjeg grada na Hvaru
Foto: Visit Vrboska / Facebook

HVAR - Vrboska je najmanji grad na Hvaru, a zbog slikovitih mostića zovu ga i 'Malom Venecijom'. Tu je nekada bila i tvornice sardina, a i danas je ovaj gradić najpoznatije ribarsko mjesto na otoku.

Šest kilometara šetnicom od Jelse, manje od deset kilometara od Starog Grada ili pola sata vožnje otočkom brzom cestom od Hvara, smjestio se najmanji grad na otoku Hvaru.

Gradić ima bogatu povijest koja se očitava na svakom koraku. Ustanovljen je u 15. stoljeću i zbog svoje slikovitosti bio je muza brojnih umjetničkih djela, a kamera Vrbosku jednostavno obožava.

Čovjek je tijekom povijesti podizao mostove, gradio drvene i kamene mostiće, proširivao stare, obnavljao porušene. Neki mostovi i dan danas svojom slojevitom strukturom svjedoče tome vremenu, a Vrboska je svoj nadimak 'Mala Venecija' dobila upravo zbog njih.

Sam stari dio grada sastoji se od dva dijela: istočni dio Pjaca koji oduševljava arhitekturom u kojoj dominiraju renesansne i barokne kuće te zapadni dio Podva koji poziva na šetnje uskim ulicama. Dvije obale povezuju maleni kameni mostovi, a u sredini je zanimljiv mali otočić imena Škojić.

Grad klapa i ribara

Kao svojevrsni izraz kulturnog identiteta čitave Dalmacije pa tako i Vrboske, baš na jednom od tih mostića, održava se smotra hvarskih otočnih klapa što je za turiste uvijek veličanstven prizor. Jedinstven je to događaj na otoku Hvaru, gdje sudjeluju klape otoka Hvara, kojih je iznenadili bi se - jako puno.

Iako je Vrboska zapravo najmanji grad na Hvaru, baš ovdje je najveća marina. Smještena je na dnu uskog dugog zaljeva, zaštićena od svih vjetrova. Iz marine se širipogled na mediteransku pučku arhitekturu.

Tu je do 1972. godine bila i tvornice sardina, a i danas je ovaj gradić najpoznatije ribarsko mjesto na otoku. Baš zato ovdje uz uvalu nalaze se brojni vrhunski restorani koji se mogu pohvaliti delicijama Jadranskog mora.

Zbog dugogodišnje prerade ribe i ribarske tradicije ovdje ćete pronaći i Ribarski muzej. On čuva od zaborava i prezentira raznoliki ribarski alat i opremu, pišu Turističke priče.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

RUŠI SE U UTORAK Mještani Vrboske opraštaju se od mosta koji ih je povezivao 60 godina | | Morski HR
Mještani Vrboske na otoku Hvaru opraštaju se od mosta koji povezuju lijevu i desnu obalu njihovog mjesta. Most, koji je izgrađen daleke 1960. ruši se ovoga utorka, a na njegovom mjestu
Hrvatski ‘grad najmanji na svijetu’, u kojem živi samo dvadesetak ljudi
Hum je maleni gradić u Istri koji slovi za grad najmanji na svijetu. Legenda kaže da su u Istri prije ljudi živjeli divovi koji su izgradili brojna mjesta u dolini rijeke Mirne, Motovun, Vrh, Sovinjak, Oprtalj, Završje, Roč i Grožnjan. Kad su bili gotovi, ostalo im je još nešto kamenja
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.