2 min. čitanja

Hrvatski 'grad najmanji na svijetu', u kojem živi samo dvadesetak ljudi

Hrvatski 'grad najmanji na svijetu', u kojem živi samo dvadesetak ljudi
Foto: Cestovanie po Chorvátsku / Facebook

Hum je maleni gradić u Istri koji slovi za grad najmanji na svijetu. Legenda kaže da su u Istri prije ljudi živjeli divovi koji su izgradili brojna mjesta u dolini rijeke Mirne, Motovun, Vrh, Sovinjak, Oprtalj, Završje, Roč i Grožnjan. Kad su bili gotovi, ostalo im je još nešto kamenja i od njega su sagradili Hum – najmanji grad na svijetu.

Hum je ustvari naselje u sastavu Grada Buzeta u Istarskoj županiji. Nalazi se u središnjoj Istri, 14 kilometara jugoistočno od Buzeta. Hum se u često navodi kao najmanji grad na svijetu, no nije uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda. Zapravo je Hum administrativno, naselje u sklopu grada Buzeta.

Hum se ponosno uzdiže 349 metara iznad mora, u srcu središnje Istre. Početkom 20. stoljeća imao je 976 stanovnika. Već 1931. godine njihov broj počeo je opadati, a nakon završetka Drugog svjetskog rata, prema službenom popisu, grad je brojao samo 86 žitelja. Danas, u Humu živi svega dvadesetak ljudi.

Iako se smatra gradom, u njemu nema semafora, prometnih znakova, službenih gradskih institucija, biblioteke, noćnih klubova… Ipak, daleko od toga da nema što ponuditi znatiželjnim gostima.

Izgubite se u njegovim kamenim uličicama, probajte neke od rakija po kojima je poznat, osobito čuvenu bisku, a možete obići i aleju glagoljaša koja počinje u Roču i nakon sedam kilometara završava se upravo u Humu.

Hum - grad biske, dvadeset drugu godinu zaredom postaje centar za rakije
U Humu, najmanjem gradu na svijetu, poznatom po biski, održana je 22. smotra istarskih rakija. Natjecalo se četrdesetak proizvođača s čak 222 uzorka. Voćni likeri, rakije s travama, biska - neke su od rakija koje su se mogle kušati na ovogodišnjoj smotri. U 7 kategorija birala se ona

Svake godine krajem listopada tu se održava i Smotra rakija, gdje se poznati proizvođači iz cijele Istre natječu za onu najbolju. Domaće i strane turiste posebno inspirira crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije koja je u današnjem obliku izgrađena 1802. godine.

S obzirom na to da se grad može obići za svega 5 minuta, duže od toga obvezno se zadržite u humskoj konobi i probajte neke od poznatih istarskih delicija, piše N1.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.