2 min. čitanja

Školski brod Jadran na današnji dan 1933. krenuo prema Splitu i predan ratnoj mornarici

Sa stvaranjem prve jugoslavenske države i njezine kraljevske mornarice, javila se potreba za nabavom školskog broda na kome bi se kvalitetno obučavao mornarički kadar.

Kako nova država još nije stasala kao pomorska zemlja, a bila je vođena centralističkom politikom pa je čak i sjedište mornarice bilo u Zemunu, njegovanje pomorske tradicije kao i zadaću širenja svijesti o važnosti i potrebi pomorske orijentacije preuzela je organizacija „Jadranska straža“ osnovana 1922.

Tako je „Jadranska straža“ u suradnji s mornaricom pokrenula akciju prikupljanja novčanih sredstava za nabavu broda. Na taj je način osiguran dio novaca, dok je ostatak namakla mornarica preko kredita i ratne odštete. Novi školski brod sagrađen je u njemačkom brodogradilištu u Hamburgu prema projektu inženjera Josipa Škarice iz Rijeke.

Školski jedrenjak tipa „barkantin“ dobio je ime Jadran, a porinut je u lipnju 1931. No zbog nastalih problema oko naplate ratne reparacije završen je tek dvije godine kasnije.Na kraju je brod dužine 57 metara, s tri jarbola i 12 jedara, potpuno bijele boje zabljesnuo na moru i krenuo prema Splitu gdje je 6. rujna 1933. svečano predan ratnoj mornarici.

PROČITAJTE JOŠ: Crnogorski mediji pronašli nove krivce za sukob s Hrvatskom oko “Jadrana”

Photo: Wikimedia

Već sljedeće godine Jadran je počeo sa svojim školskim krstarenjima. Osim Jadranskim morem plovio je Crnim, Sjevernim, Crvenim i Sredozemnim morem, a tri puta i Atlantskim oceanom. Tijekom Drugog svjetskog rata Jadran je koristila talijanska ratna mornarica, također kao školski brod pod imenom Marko Polo.

Kapitulacijom Italije brod je zapušten, ogoljen, opljačkan i bez jarbola dočekao kraj rata u jednom od kanala u Veneciji gdje je služio kao most. Na zahtjev jugoslavenske vlade vraćen je i dotegljen u Tivat. Poslije obnove ušao je u sastav Vojnopomorskog školskog centra u Splitu gdje mu je bila matična luka. Izbijanjem rata u bivšoj Jugoslaviji tadašnja JNA ga je odvezla iz Splita u Tivat gdje se i sada nalazi. Hrvatske vlasti u međuvremenu, unatoč velikim naporima komisije za sukcesiju vojne imovine, nisu učinile apsolutno ništa u vezi s povratom oduzete vojne imovine pa tako ni školskog broda Jadran, prisjeća se TV kalendar HTV-a.

PROČITAJTE JOŠ: Crna Gora neće u Europsku Uniju dok ne vrati oteti “Jadran”

PROČITAJTE JOŠ: Na školskom brodu “Jadran” policija pronašla velike količine droge

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.