3 min. čitanja

Ribarski ferali u Vrboskoj i premijera filma “Za litnjega mroka”

Ribarski ferali u Vrboskoj i premijera filma “Za litnjega mroka”
Foto: Boris Kačan

VRBOSKA – Ribarski muzej u Vrboskoj u petak 24. rujna zaključuje sezonu istim događajem s kojim su je i otvorili, a kojeg su zbog iznimnog interesa publike obećali i ponoviti – pokaznim predavanjem o ribarskim feralima kustosa zbirke Duje Dorotke, i projekcijom nagrađenog kratkometražnog animiranog filma mlade vrbovačke umjetnice Ivane Šerić.  Riječ je o događaju koji je zamišljen kao spoj kulturne povijesti i etnografske baštine sa animiranom umjetnosti, a sve u znaku ribarskih ferala – alata koji su othranili Vrbosku, otok Hvar i Dalmaciju.

U prvom dijelu večeri kustos zbirke Duje Dorotka održat će demonstracijsko predavanje o ribarskim feralima na kojem će modelima i autentičnim primjercima određenih tipova ribarskih svjetiljki biti predstavljeni principi rada, ali i povijest i evolucija ovih naprava i njihovo značenje za lokalna gospodarstva otočnih zajednica u prošlosti. Ferali, koji su već stoljećima neizostavan dio opreme za brojne noćne ribolovne tehnike i strategije, bit će predstavljeni u svojem evolucijskom nizu – od arhaičnih svićala na borovu luč, preko ferala na garburu (karbid), sve do petromasa i suvremenih plinskih varijanti. U svim ovim oblicima, radi se o ribolovnim alatima koji su u punom smislu othranili nebrojene generacije dalmatinskih ribara i težaka, posebice u dugom razdoblju od 15. do 20. stoljeća kada je lov sitne plave ribe feralima i velikim ljetnim mrežama potegačama bio okosnica tradicijskih gospodarstava priobalnih otočnih ribarskih zajednica.

– Ribarski muzej u Vrboskoj, kao baštinik tradicije ribarstva otoka Hvara, u svojem stalnom postavu sadrži najbogatiju zbirku ovih naprava u Hrvatskoj, i njome prezentira sve razvojne faze ovih svjetala korištenih na našem otoku, ali i diljem Dalmacije i priobalnog dijela Hrvatske. Ovim predavanjem ferale želimo staviti u fokus i posvetiti im posebnu pozornost, ilustrirati njihovu (ne)posrednu ulogu u razvoju otočnih zajednica, te njihov tehnološki razvoj postaviti u širi povijesni i društveni kontekst – poručuju organizatori.

Za drugi dio večeri najavljena je projekcije nagrađenog kratkog animiranog filma Za litnjega mroka mlade vrbovačke umjetnice Ivane Šerić. Riječ je o uratku kojeg je autorica napravila u suradnji s našom ustanovom i koji je prvotno bio zamišljen kao promotivni spot Ribarskog muzeja, no tu je funkciju nadišao osvojivši ovogodišnji Vafi & Rafi festival u MAXI kategoriji, jednu od najprestižnijih međunarodnih nagrada za mlade animatore. Osim umjetničke vrijednosti potvrđene nagradom, važno je istaknuti i značajnu dokumentarnu vrijednost ovoga filma pošto je riječ o autentičnom animiranom uprizorenju arhaične ribolovne strategije lova srdela feralima (svićalima) na borovu luč i ljetnim mrežama potegačama.

– U znaku ribarskih ferala prigodno se opraštamo i od dosadašnjeg doma Ribarskog muzeja. Pred nama je priprema novog stalnog postava i izgradnja nove zgrade muzeja u Vrboskoj što će nam omogućiti nove perspektive u muzejskim aktivnostima. Stoga ovom prilikom pozivamo i podsjećamo sve zainteresirane posjetitelje da trenutni stalni postav mogu pogledati još do nedjelje 26.9.2021. u jutarnjem terminu (9-13h) – kažu organizatori.

Događanje, koje počinje u petak 24. rujna u 20.30, održat će se uz ograničen broj posjetitelja / sjedećih mjesta.

Projekt Revitalizacije ribarske zbirke, čiji je sastavni dio i ovaj događaj, sufinanciran je proračunskim sredstvima Općine Jelsa i Splitsko-dalmatinske županije u okviru Programa razvoja, zaštite, i valorizacije pomorske baštine na području Splitsko-dalmatinske županije u 2021. godini.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.