3 min. čitanja

Putovanje skulpture 'Voice of the Fish' je završeno, ali 'Glas ribe' će i dalje odjekivati

Putovanje skulpture 'Voice of the Fish' je završeno, ali 'Glas ribe' će i dalje odjekivati
Foto: Seas At Risk

SVIJET - Morska biološka raznolikost na svim je frontama pod pritiskom i ribolov se ne može nastaviti kao do sada, glavna je poruka udruge 'Seas at risk' koju se skulpturom 'Voice of the Fish' željelo poslati javnosti.

Udruga europskih ekoloških organizacija 'Seas At Risk' (u prijevodu 'Ugrožena mora') organizirala je umjetničku akciju koja ju je zajedno s drvenom skulpturom povela na putovanje diljem Europe, od mora do mora.

Skulptura 'Voice of the Fish' (u prijevodu 'Glas ribe') na svome se putu zaustavila u nekoliko država, zalažući se za život u moru i iznoseći činjenice o gubitku oceanskih ekosustava. Drvena skulptura ilustrira ženu koja nosi ribu iz oceana na kopno.

Putovanje je započelo u Njemačkoj, u Baltičkom moru. Baltik je uvelike ugrožen - od onečišćenja, preko cvjetanja algi, do pretjeranog ribolova. Dok je promatrala opustošeno more, skulptura se osvjedočila da se priroda nalazi na prijelomnoj točki.

Potom je otputovala u Luksemburg na listopadski sastanak ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije (AGRIFISH). Pratila je kako ministri postavljaju neke - ali ne sve - ribolovne kvote u skladu sa savjetima znanstvenika i s ciljem očuvanja osiromašene riblje populacije.

Međutim, napori su bili preslabi i zakašnjeli te zaštita opadajuće populacije haringe i bakalara u Baltiku nije uspjela kao niti ispunjavanje obveze zaustavljanja prekomjernog ribolova.

Ne priznajući poraz, premještena je u Francusku da bi upozorila koliko su različiti morski ekosustavi međusobno povezani i kako ribolov može nenamjerno dovesti do ubijanja dupina u Biskajskom zaljevu. Prilov je, naime, jedna od najvećih prijetnji morskoj bioraznolikosti.

Skulptura 'Glas ribe' otputovala je potom u Vigo, u Španjolsku, na mračnu obljetnicu izlijevanja nafte iz Prestigea - podsjetnika na destruktivno naslijeđe ljudskih aktivnosti u oceanu. Bila je također dio razgovora s ekolozima koji su pozivali na selektivnu ribolovnu opremu i održiviji ribolov.

Dvomjesečno putovanje Europom završilo je u Sagresu u Portugalu. Tamo se 'Glas ribe' vratio moru, ali ne prije poziva Europskoj uniji da se obveže na istinsku zaštitu morskih područja.

Na svome putovanju uvjerila se u ljudsku destrukciju kada su u pitanju oceani i zagovarala je očuvanje života u morima diljem svijeta. Sada će 'Glas ribe' nastaviti gledati, slušati i izazivati čovječanstvo da promisli i ponovno izgradi duboku vezu s prirodom.

Morska biološka raznolikost pod pritiskom je na svim frontama. Ribolov se ne može nastaviti kao do sada i što budu dulje donositelji odluka odugovlačili sa stvarnom zaštitom oceana, to će oni biti manje otporni na klimatske promjene. 'Glas ribe' je vrisnuo, na nama je da ga saslušamo.

Izvor: Seas At Risk

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Analize upozoravaju na nikad toplija mora i oceane u 2022. godini
Prošle su godine svjetska mora i oceani bili najtopliji ikad zabilježeni, pokazujući duboke i sveprisutne promjene koje su emisije štetnih plinova u atmosferi uzrokovane ljudskim djelovanjem učinile klimi planeta. Više od 90% viška topline zarobljene emisijama stakleničkih plinova apsorbira se u oc…
FOTO Ovo je naše podmorje: “Odbačene mreže i nakon više godina bespotrebno ubijaju ribu!”
Mnogi smatraju da pretjerujemo u ekološkim objavama i dokumentiranom zagađenju mora, koje nije zaobišlo ni naš Jadran. No naprotiv, kao da smo mi ljudi, koji uz Jadran živimo, njegov virus, krvopije ili tumor sa željom da svog domaćina požderemo do kraja, dokazi u činjenici da o tome pišemo premalo,…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.